• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Alzheimer: wat te denken over de toestelletjes voor geolocalisatie?

Alzheimer: wat te denken over de toestelletjes voor geolocalisatie?

Mensen met de ziekte van Alzheimer of oriëntatiestoornissen  gaan vaak alleen het huis uit, ze verdwalen en weten op de duur niet meer waar ze zijn. Met de apparaatjes voor geolocalisatie kunnen ze hulp vragen en kan de familie de vermiste persoon lokaliseren. Hoe werken ze? En op basis van welke criteria kiest u ze?

Toestel voor geolocalisatie: wat is het precies?

Voor iemand met de ziekte van Alzheimer of met een oriëntatiestoornis kan een  toestelletje voor geolocalisatie  een alternatief zijn voor het permanent onder bewaking staan in een instelling. Dankzij dat toestel kan de gedesoriënteerde persoon langer thuis blijven en toch nog buitenkomen,  weliswaar ‘onder toezicht’, maar toch ook vrij. 

Het toestel voor geolocalisatie  is een medisch instrument - een gps of een Smartphone in de vorm van een armband, een hangertje of een telefoon - dat de positie van de drager doorstuurt naar een familielid of een hulpdienst. Via het toestel voor geolocalisatie  kan indien nodig ook gecommuniceerd worden.

Wat zijn de vereiste functies en kwaliteiten van een toestel voor geolocalisatie? 

Iemand overhalen om zo’n apparaatje te dragen is één ding. Hem vragen om een voorwerp te dragen dat op een handboei of een hondenhalsband lijkt en dat hij zelf niet kan afnemen, is bij voorbaat verloren moeite. Bij de keuze van het apparaatje moet u dus rekening houden met wat er haalbaar en aanvaardbaar is voor de betrokkene.  

 

Hoe doeltreffend is een systeem voor geolocalisatie? Wat is de kwaliteit van de signalen?

Als de geolocalisatie te traag werkt en vooral niet precies genoeg is, bijvoorbeeld met een marge van 400 meter, heeft het toestel geen enkel nut. Het zal de situatie van de patiënt en degene die hulp biedt alleen maar verergeren.

De betrouwbaarheid van het geolocalisatiesysteem is de belangrijkste factor waarop u moet letten. Het gps-systeem is het meest gebruikte en wordt vaak aangevuld met een ander systeem (A-gps, gsm…). 

Met het toestel voor geolocalisatie moet de persoon die zijn oriëntatie kwijt is ook verbaal contact kunnen hebben met een familielid of hulpdienst. Het gesprek moet goed hoorbaar zijn en het volume voldoende hoog. De Smartphones scoren daarin logischerwijze beter dan de armbanden of hangers. 

 

Artikel gepubliceerd door op 19/03/2012

Bronnen: 60 millions de consommateurs, november 2011.

Vindt u het artikel interessant?