Alzheimer: tijd winnen

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/09/2007 - 00h00
-A +A

Drie op de tien Belgen ouder dan 65 jaar lijden aan een ernstige vorm van geheugenstoornissen. De stoornissen wijzen niet noodzakelijk op dementie, maar ze moeten wel snel onderzocht worden door een arts: hoe vroeger de ziekte opgespoord wordt, hoe beter ze behandeld kan worden.

PUB

Bijna 140.000 Belgen lijden aan een vorm van dementie: één op de tien 65-plussers en een op de drie 85-plussers. 60 à 70% van de Belgen die met dementie kampen hebben de ziekte van Alzheimer, een ongeneeslijke hersenaandoening waarvan de oorzaken nog niet gekend zijn.
Wat wel bekend is, is dat ouderdom de belangrijkste risicofactor is.

Tijdswinst

Vandaag is men niet totaal machteloos tegenover de ziekte. Het is nu mogelijk om de autonomie en de levenskwaliteit van mensen met de ziekte van Alzheimer te verlengen. Bij een vroege opsporing van de ziekte en het opstarten van 'ziektevertragende' medicatie kunnen meerdere kwaliteitsjaren tijd gewonnen worden en kan het functieverlies beperkt worden. Dat maakt ook dat men de opname in een gespecialiseerde instelling kan uitstellen.

De 'ziektevertragende' medicatie wordt terugbetaald voor milde tot matig ernstige vormen van de ziekte van Alzheimer als de behandeling wordt opgestart door een gespecialiseerde arts (neuroloog, geriater, psychiater, neuropsychiater). De geneesmiddelenbehandeling moet gecombineerd worden met het verzorgen van de lichamelijke, mentale en emotionele fitheid van de patiënt. Ook al bieden de geneesmiddelen geen genezing en enkel tijdelijke hulp, toch is het verlengen van elk autonoom en kwaliteitsvol leven meer dan de moeite waard. De persoon met dementie zal er langer zoveel mogelijk 'zichzelf' mee kunnen blijven.

Aandacht gevraagd

In deze context wil de campagne 'Tijd winnen op de ziekte van Alzheimer' de aandacht vestigen op een
vroegtijdige opsporing van de ziekte en op het zo snel mogelijk doeltreffend behandelen ervan. Op www.tijdwinnenopalzheimer.be vindt u meer informatie over dementie en de ziekte van Alzheimer. U vindt er ook een test om het geheugenverlies te testen.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/09/2007 - 00h00 Perscommuniqué 'Wie er snel bij is, kan tijd winnen op Alzheimer. Een nieuwe informatiecampagne wijst op het belang van een snelle diagnose en een aangepaste begeleiding. www.tijdwinnenopalzheimer.be, 16 augustus 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Hoe verloopt de ziekte van Alzheimer? Geüpdatet op 11/10/2016 - 17h13

De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich op sluipende wijze. De cognitieve klachten en gedragsstoornissen nemen geleidelijk aan toe, maar ze verschillen van de ene persoon tot de andere. Wat zijn de verschillende fases in het verloop van deze ziekte?

Meer artikels