Alzheimer tegen Parkinson

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/08/2003 - 00h00
-A +A

Goed en slecht nieuws. Eerst het slechte nieuws: de zogenaamde antimuscarinica, geneesmiddelen die gegeven worden aan patiënten met de ziekte van Parkinson, zouden de ziekte van Alzheimer bevorderen. Het goede nieuws is dat substanties die precies de tegengestelde werking hebben, Alzheimer zouden vertragen.

PUB

Bij deze studie werden 120 gevallen van de ziekte van Parkinson geanalyseerd. Bij de ziekte van Alzheimer vormt er zich een amyloïde afzetting in de hersenen, dus evalueerden de auteurs de dichtheid van deze amyloïde plaques. Dergelijke evaluaties waren mogelijk dankzij een bank die sinds jaren hersenstalen verzamelt van patiënten met neurologische aandoeningen. Daarbij stelden de onderzoekers vast dat bij de patiënten die jarenlang antimuscarinica hadden genomen (die de werking blokkeren van een neurotransmitter, acetylcholine genaamd), de dichtheid van de amyloïde plaques 2,5 keer hoger lag dan bij patiënten die nooit deze producten hadden gekregen of ze minder dan twee jaar hadden gebruikt. Los van de ziekte van Parkinson levert deze ontdekking echter een nieuwe methode op om de ziekte van Alzheimer te bestrijden. Zo zou het verloop van de ziekte van Alzheimer kunnen worden vertraagd door moleculen te gebruiken die het tegenovergestelde effect hebben (d.w.z. die de neurotransmitter acetylcholine stimuleren in plaats van af te remmen, zoals het geval is bij de ziekte van Parkinson). Dergelijke ontdekkingen moeten nog bevestigd worden. Momenteel wordt onderzoek verricht bij mensen om deze hypothese te verifiëren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/08/2003 - 00h00 Perry E.K. et coll., Ann. Neurol., 54 (2) : 235-238, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Leptine en de ziekte van Alzheimer Geüpdatet op 25/01/2010 - 00h00

Leptine is een hormoon dat veel belangstelling wekt bij de wetenschappers. Het grote publiek heeft vooral van leptine gehoord wegens het verband met obesitas. Onlangs hebben onderzoekers echter ontdekt dat er mogelijk ook een verband zou kunnen zijn...

Meer artikels