Alzheimer: opsporingstests

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/04/2004 - 00h00
-A +A

De ziekte van Alzheimer kent gedurende meer dan twintig jaar een geruisloos verloop alvorens de eerste symptomen verschijnen. Onlangs werd een reeks tests ontwikkeld om de diagnose te stellen vóór de dementiefase.

PUB

In veruit de meeste gevallen wordt de ziekte van Alzheimer te laat gediagnosticeerd, op het ogenblik dat de specifieke symptomen verschijnen en de patiënt al zijn autonomie aan het verliezen is. Deze aandoening wordt gekenmerkt door letsels die zich geruisloos ontwikkelen vanaf 30-40 jaar en zich pas 25 tot 30 jaar later manifesteren. Vandaar dat het interessant is om methoden te ontwikkelen voor een vroegtijdige opsporing, temeer omdat de frequentie van de ziekte aanzienlijk toeneemt met de leeftijd.

Prof. Bruno Dubois (INSERM U610, hôpital de la Salpêtrière) groepeerde in samenwerking met een Amerikaanse onderzoeker een reeks tests om vóór het dementiestadium alle afwijkingen van de geheugenfunctie op te sporen. Tijdens de jaren dat de ziekte verder evolueert, zijn de hersenen immers in staat om de letsels te compenseren door middel van nieuwe verbindingen. Als die compensatiemogelijkheden uitgeput zijn, verschijnen de eerste geheugensymptomen. Dergelijke wijzigingen zouden moeten kunnen worden ontdekt door de nieuwste inzichten toe te passen in de werking van de hersenen en meer bepaald van de hersenzones die een rol spelen bij het geheugen. Op die manier werden verschillende criteria geselecteerd: neurofysiologie, kortetermijngeheugentests, neurologische beeldvorming en biologische markers.

De geheugentests verkennen de drie kwetsbaarste stadia van het memorisatieproces: de registratie van de informatie, de opslag en de reproductie. Via neurologische beeldvorming (MRI) wordt nagegaan in welke mate de structuren zijn aangetast die een rol spelen bij de geheugenfuncties (de hippocampus), terwijl de biologische markers de schommelingen van de neurotransmitters meten. Dankzij de kruising van de testresultaten kan de ziekte in een vroeg stadium ontdekt worden, ook al zijn ze niet 100 % betrouwbaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/04/2004 - 00h00 The Lancet, vol. 3, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Geheugenproblemen of de ziekte van Alzheimer? Gepubliceerd op 08/06/2017 - 17h06

Een slecht geheugen hebben of de ziekte van Alzheimer krijgen is niet hetzelfde. Maar veel mensen beginnen zich al ongerust te maken als ze drie keer in één week vergeten waar ze hun sleutels gelaten hebben…... Artsen kunnen nochtans vrij snel achter...

Ziekte van Alzheimer: hoopvol nieuws Geüpdatet op 28/10/2016 - 15h06

In België lijden ongeveer 90.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer en elk jaar worden er 22.500 nieuwe gevallen vastgesteld. Deze ongeneeslijke neurodegeneratieve ziekte tast het geheugen aan en boezemt nog altijd angst in. Toch is er ook reden tot...

Meer artikels