Alzheimer: is agitatie een pijnkwestie?

Alzheimer: is agitatie een pijnkwestie?

Een Noorse studie heeft aangetoond dat agitatie, een veel voorkomend probleem bij alzheimerpatiënten, vermindert bij een gerichte pijnbehandeling.

Agitatie bij alzheimerpatiënten

Agitatie is een veel voorkomend symptoom in de ziekte van Alzheimer.

Als een patiënt opgewonden is, ontwikkelt hij onaangepast gedrag. Dat kan repetitief gedrag zijn of gedrag dat niet past in de gegeven context. Voorbeelden van dit gedrag zijn de drang om te bewegen, om  te stappen, om weg te lopen; maar ook ongepaste woordenschat, dreigende taal, verwarring enz.

Momenteel is het gebruik van neuroleptica de traditionele behandeling om de agitatie van alzheimerpatiënten te verminderen. Maar deze geneesmiddelen hebben bijwerkingen en houden risico’s in. Bovendien is hun doeltreffendheid beperkt!

 

Link tussen agitatie en pijn

Een Noors team van wetenschappers (1) is nu nagegaan in hoeverre pijn in een aantal gevallen aan de basis ligt van de agitatie. Heel wat alzheimerpatiënten lijden immers ook aan ziektes die mogelijk gepaard gaan met pijn. Veel uitlokkende factoren van de agitatie zijn al bekend (te lawaaierige omgeving, stress, verandering van de dagelijkse routine), maar een aantal factoren kent men nog niet.

Om hun hypothese te toetsen deden de onderzoekers een experiment met proefpersonen uit 60 rusthuizen en verzorgingsinstellingen. In een aantal tehuizen volgde men voor de pijnbehandeling van de patiënten de aanbevelingen van de American Society of Geriatrics. In de andere tehuizen kregen de alzheimerpatiënten hun gewone behandeling, en daarbij werd minder aandacht geschonken aan de pijn. 

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 25/07/2011

Bronnen: (1) Husebo, B.C. et al., BMJ 2011;343:d4065 doi: 10.1136/bmj.d4065. (2) http://www.alz.org/living_with_alzheimers_agitation.asp

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Tips voor wie zorg draagt voor een Alzheimerpatiënt

Vindt u het artikel interessant?