• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Alzheimer: de voeding kan een rol spelen

Alzheimer: de voeding kan een rol spelenWat u dagelijks eet, is van groot belang voor uw gezondheid. Zelfs voor aandoeningen die ogenschijnlijk niets met voeding te maken hebben, zoals de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld. We geven u alvast wat voedingstips om de risico's voor u te beperken.

De ziekte van Alzheimer voorkomen

De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie maken ons terecht ongerust: 85.000 Belgen zouden getroffen zijn door een ziekte van Alzheimer. De mensen van wie een familielid aan de ziekte lijdt, vrezen nog meer dat ook zij ooit het slachtoffer van deze geduchte ziekte zullen worden. We hebben er dus alles bij te winnen om een aantal preventieve regels vast te leggen en te volgen. Het onderhoud van de cognitieve functies is een eerste te nemen maatregel. Op elke leeftijd moeten de hersenen steeds opnieuw aan het werk gezet worden. Ze moeten getraind worden om zo verschillend mogelijke activiteiten uit te voeren. Kruiswoordraadsels, kaartspelen en andere sudoku's worden aanbevolen, maar ook sociale en manuele activiteiten: uitgaan, mensen ontmoeten, knutselen, naar de film gaan, enz. Onthoud ook dat fysieke activiteiten onontbeerlijk zijn, zowel voor de lichamelijke conditie en de spiertraining als voor het moreel en de hersentraining.
Er is nog een domein dat niet te verwaarlozen is en waarvan steeds meer blijkt dat het uiterst belangrijk is op gebied van preventie: de voeding.

Wat eten om geen alzheimer te krijgen?

De antioxidanten die in fruit en groenten aanwezig zijn, spelen een zeer belangrijke rol, vermits ze het lichaam helpen strijden tegen de vrije radicalen, die betrokken zijn in het verouderingsproces van de cellen. Specifieker wat de hersenen betreft, moet ook aandacht besteed worden aan het evenwicht in vetzuren: enerzijds essentiële meervoudige onverzadigde vetzuren (het type omega-3) en anderzijds verzadigde vetzuren, waarvan een teveel slecht is voor de gezondheid. Welnu, met het ouder worden, vermindert het vermogen van het lichaam om essentiële meervoudige onverzadigde vetzuren aan te maken. Daar komt nog bij dat mensen steeds meer verkeerde keuzes maken omwille van hun smaakvoorkeuren: onze smaken oriënteren zich meer in de richting van boter en slagroom in plaats van vis of levertraan…, een voorkeur die nog toeneemt naarmate men ouder wordt.
De preventie van dementie bestaat erin het evenwicht te herstellen, met andere woorden het aandeel van verzadigde vetzuren te verminderen en dat van meervoudige onverzadigde vetzuren of omega-3 te vermeerderen. Van deze laatste werden de preventieve effecten reeds duidelijk bewezen. Mensen die minstens eenmaal per week vis eten (vis is een belangrijke bron van omega-3), verminderen duidelijk hun risico om de eerstvolgende zeven jaren een ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Artikel gepubliceerd door op 28/10/2008

Bronnen: Panorama du Médecin, 29 september 2008.

Vindt u het artikel interessant?