Alzheimer: activeer uw hersenen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 08/07/2003 - 00h00
-A +A

Volgens de resultaten van een studie die meer dan twintig jaar geleden is aangevat, zou regelmatige intellectuele activiteit de risico's van dementie en in het bijzonder van Alzheimer verminderen.

PUB

Intellectuele activiteiten, lezen, denkspelletjes, het bespelen van een muziekinstrument enz. zouden beschermen tegen dementie. Dat is de vaststelling van een onderzoek bij 488 personen tussen 75 en 85 jaar. Deze personen werden verzameld tussen 1980 en 1983 en vertoonden bij het begin van het onderzoek geen tekenen van dementie.Elke persoon kreeg regelmatig een score voor zijn intellectuele en fysieke activiteiten: lezen (boeken, kranten), puzzelen, kaartspelen, praatgroepen, muzikale activiteiten, wandelen, zwemmen, dansen…Na 21 jaar opvolging leden 124 personen aan dementie (ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie…). De statistische berekeningen tonen aan dat één keer per week deelnemen aan een cognitieve activiteit het risico van dementie met 7% vermindert. Dat risico daalt tot 63% bij personen die ten minste elf dagen per maand een mentale activiteit beoefenen.Zo verminderen intellectuele bezigheden en het feit daar veel tijd aan te besteden het risico om dement te worden. Lichaamsbeweging lijkt daarentegen geen enkele invloed te hebben op de ontwikkeling van deze ernstige aandoening. Zonder een oorzakelijk verband te kunnen aantonen, gaan de auteurs ervan uit dat mentale activiteit de cognitieve reserve kan verhogen en zo het klinische en pathologische uitbreken van dementieproblemen kan uitstellen.A fortiori onderstrepen we niettemin dat deze resultaten niet betekenen dat intellectueel minder actieve personen het risico om de ziekte van Alzheimer te krijgen, verhogen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 08/07/2003 - 00h00 New England Journal of Medicine, 19 juni 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Te veel kilo's veroorzaken Alzheimer... Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Een manier om de ziekte van Alzheimer te voorkomen, zou een bestrijding van overgewicht kunnen zijn. Volgens een grootschalige studie zouden overgewicht en obesitas op middelbare leeftijd het latere risico van dementie met respectievelijk 35% en 74%...

Alzheimer: tijd winnen Geüpdatet op 18/09/2007 - 00h00

Drie op de tien Belgen ouder dan 65 jaar lijden aan een ernstige vorm van geheugenstoornissen. De stoornissen wijzen niet noodzakelijk op dementie, maar ze moeten wel snel onderzocht worden door een arts: hoe vroeger de ziekte opgespoord wordt, hoe b...

Dementie: meer dan alleen maar de ziekte van Alzheimer Geüpdatet op 31/03/2014 - 11h55

De ziekte van Alzheimer is de bekendste vorm van dementie. Dat is ook logisch, want ze komt het meest voor. Maar het is niet de enige vorm. Er bestaan nog heel wat andere types van dementie met telkens andere en vaak heel erg uiteenlopende oorzaken.

Meer artikels