• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Als uw partner werkloos is

Als uw partner werkloos is

Werkloos zijn is moeilijk om mee te leven, om allerlei redenen. Je inkomen ligt ineens een stuk lager, waardoor de levensstandaard moet worden aangepast. Je verliest je plaats in de maatschappij, want die wordt vaak bepaald door het beroep dat iemand uitoefent. Je zelfbeeld verslechtert. En dan is er nog het beeld dat je partner van je krijgt.

Werkloos zijn heeft dus duidelijke gevolgen voor de relatie.

Werkloos zijn vormt een risico voor de relatie

Werkloos zijn maakt de relatie zeker kwetsbaarder.
De index van de huwelijksinstabiliteit stijgt in geval van werkloosheid. Deze index is het aantal mensen dat een huwelijksbreuk heeft doorgemaakt, vermenigvuldigd met 100 en gedeeld door het aantal mensen dat een relatie heeft gehad of nog heeft.

Voor mannen met een stabiele baan bedraagt deze index 18,9. Voor mannen die minder dan twee jaar werkloos zijn, bedraagt de index 38,7, en voor mannen die langer dan twee jaar werkloos zijn, ligt ze al op 43,5. (bron: enquête INSEE, Frans bureau voor statistiek).

 

Werkloosheid bij mannen en vrouwen: duidelijke verschillen

Werkloosheid bij vrouwen zorgt ook voor instabiliteit in de relatie, maar op een minder uitgesproken manier dan wanneer de man werkloos is. De index van de huwelijksinstabiliteit bij vrouwen die minder dan 2 jaar werkloos zijn bedraagt 30,9, en 36,5 als ze meer dan 2 jaar werkloos zijn. Volgens François D'Estais "hangt de identiteit van de man in onze cultuur veel nauwer samen met het beroep dan bij vrouwen. Baanverlies heeft dus zwaardere psychologische gevolgen."

Waarom zet werkloosheid de relatie onder druk?
In een relatie ontstaat er in de loop der jaren een subtiel evenwicht. Elke partner stemt zijn leven af op de andere, de taken worden bijna automatisch verdeeld. Niets ligt vast, de dingen kunnen veranderen, maar ze veranderen langzaam. Werkloosheid veroorzaakt een heel bruuske verandering en het bestaande evenwicht begint te wankelen. De partners moeten zich aan die bruuske verandering aanpassen, en dat is niet simpel. De verandering wordt immers als negatief ervaren en speelt zich af in een sfeer vol zorgen en angst.

Bijgewerkt door Dr. Catherine Solano op 03/03/2014
Origineel artikel geschreven door op 07/06/2010

Bronnen: "Le couple face au chômage" de François d'Estais, uitgeverij du Cerf.

Vindt u het artikel interessant?