• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Als uw kat een dagje ouder wordt

Als uw kat een dagje ouder wordtDankzij uw goede zorgen kan uw kat jarenlang uw trouwe gezel zijn. Boven de tien jaar wordt hij echter als "senior" beschouwd en kan hij typische ouderdomsziekten krijgen zoals hyperthyreoïdie.

De schildklier van oude katten

De schildklier is een kleine klier in de hals van de kat, vlak bij de luchtpijp. Ze produceert hormonen die de stofwisseling stimuleren, de hartslag versnellen en de contractiekracht van het hart doen toenemen. Een schildkliertumor is meestal goedaardig, kan voorkomen bij katten boven de zes jaar en bevordert de hormoonproductie. Doordat de hormonen van uw viervoeter op hol slaan, krijgt hij meer eetlust, vermagert hij, neemt de urineproductie toe en drinkt hij ook meer. Soms komt het dier ook angstiger of agressiever voor de dag dan gewoonlijk. Bovendien kan de overmatige hartstimulatie tot hartinsufficiëntie leiden.

Hyperthyreoïdie diagnosticeren

Als uw kat symptomen krijgt die aan hyperthyreoïdie doen denken, is een bloedonderzoek nodig om eventuele andere ziekten op te sporen en het schildklierhormoongehalte in het bloed te bepalen. Een kat met hyperthyreoïdie kan echter wel een normale schildklierhormoonspiegel hebben. Vandaar dat er mogelijk verschillende bloedafnames nodig zijn. Door zijn abnormale ontwikkeling is de schildklier soms voelbaar in de hals. Die zwelling is ook zichtbaar op de scintigrafie.

Artikel gepubliceerd door op 04/10/2005

Vindt u het artikel interessant?