• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Als uw huwelijk u ziek maakt

Als uw huwelijk u ziek maaktDe gezondheid van mensen die zich niet lekker voelen in hun huwelijk gaat sneller achteruit dan die van mensen die wel gelukkig getrouwd zijn. Tot die conclusie komt de Amerikaanse sociologe Debra Umberson die 1.049 stellen onderzocht in 1986, 1989 en 1994.

Dat onze gezondheid met de jaren achteruit gaat, is een feit. Volgens een studie van de Amerikaanse sociologe Debra Umberson gaat de gezondheid echter veel sneller achteruit bij mensen in een ongelukkig huwelijk. Bij oudere mensen zou die achteruitgang nog sneller verlopen.

Uw huwelijk heeft een invloed op uw gezondheid

Eerdere studies hebben al aangetoond dat er een verband bestaat tussen de sociale relaties die iemand heeft en zijn gezondheid. Van alle sociale relaties zou het huwelijk de meest positieve invloed hebben op de gezondheid. Dat wil nog niet zeggen dat getrouwd zijn een garantie is voor een goede gezondheid. Getrouwde mensen zijn over het algemeen wel gezonder dan alleenstaanden, maar het huwelijk op zich is niet gezonder dan het vrijgezellenbestaan. Wat telt is de kwaliteit van het huwelijk. Iemand die een slecht huwelijk heeft zal een minder goede gezondheid hebben dan iemand die een goed huwelijk heeft en… iemand die gescheiden is.

Stellen gescreend

Hoe tevreden bent u met uw huwelijk? In hoeverre voelt u zich geliefd en verzorgd door uw partner? In hoeverre is uw partner bereid naar uw problemen en zorgen te luisteren? Hoe vaak voelt u zich bezorgd of van slag door uw huwelijk? Hoe vaak komt het voor dat u onenigheid en conflicten heeft?De deelnemers kregen deze vragen in de loop van het onderzoek drie keer voorgelegd. De bedoeling was om zo hun negatieve en positieve huwelijkservaringen te inventariseren. Ze moesten ook telkens aangeven hoe gezond ze zich voelden (uitstekend, goed, redelijk, slecht). Bij de aanvang van de studie, in 1986, waren de deelnemers tussen 24 en de 96 jaar oud. In het onderzoek werd ook rekening met de financiële situatie van de koppels, hun opleidingsniveau en het aantal kinderen dat ze hadden.

Artikel gepubliceerd door op 11/04/2006

Bronnen: Umberson D. 'Journal of Health and Social Behaviour', maart 2006 ; vol. 47 : pp 1 - 16

Vindt u het artikel interessant?