Als uw huwelijk u ziek maakt

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00
-A +A

De gezondheid van mensen die zich niet lekker voelen in hun huwelijk gaat sneller achteruit dan die van mensen die wel gelukkig getrouwd zijn. Tot die conclusie komt de Amerikaanse sociologe Debra Umberson die 1.049 stellen onderzocht in 1986, 1989 en 1994.

PUB

Dat onze gezondheid met de jaren achteruit gaat, is een feit. Volgens een studie van de Amerikaanse sociologe Debra Umberson gaat de gezondheid echter veel sneller achteruit bij mensen in een ongelukkig huwelijk. Bij oudere mensen zou die achteruitgang nog sneller verlopen.

Uw huwelijk heeft een invloed op uw gezondheid

Eerdere studies hebben al aangetoond dat er een verband bestaat tussen de sociale relaties die iemand heeft en zijn gezondheid. Van alle sociale relaties zou het huwelijk de meest positieve invloed hebben op de gezondheid. Dat wil nog niet zeggen dat getrouwd zijn een garantie is voor een goede gezondheid. Getrouwde mensen zijn over het algemeen wel gezonder dan alleenstaanden, maar het huwelijk op zich is niet gezonder dan het vrijgezellenbestaan. Wat telt is de kwaliteit van het huwelijk. Iemand die een slecht huwelijk heeft zal een minder goede gezondheid hebben dan iemand die een goed huwelijk heeft en… iemand die gescheiden is.

Stellen gescreend

Hoe tevreden bent u met uw huwelijk? In hoeverre voelt u zich geliefd en verzorgd door uw partner? In hoeverre is uw partner bereid naar uw problemen en zorgen te luisteren? Hoe vaak voelt u zich bezorgd of van slag door uw huwelijk? Hoe vaak komt het voor dat u onenigheid en conflicten heeft?De deelnemers kregen deze vragen in de loop van het onderzoek drie keer voorgelegd. De bedoeling was om zo hun negatieve en positieve huwelijkservaringen te inventariseren. Ze moesten ook telkens aangeven hoe gezond ze zich voelden (uitstekend, goed, redelijk, slecht). Bij de aanvang van de studie, in 1986, waren de deelnemers tussen 24 en de 96 jaar oud. In het onderzoek werd ook rekening met de financiële situatie van de koppels, hun opleidingsniveau en het aantal kinderen dat ze hadden.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/04/2006 - 00h00 Umberson D. 'Journal of Health and Social Behaviour', maart 2006 ; vol. 47 : pp 1 - 16
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ook gelukkige gebeurtenissen zijn stresserend! Geüpdatet op 08/06/2004 - 00h00

Stress is niet alleen negatief en schadelijk, maar in de eerste plaats een reactie van het lichaam om zich aan te passen aan verandering. We kennen uiteraard stress als gevolg van persoonlijke problemen, gezinsproblemen, problemen op het werk,… Ook e...

Uw echtgenoot een hand geven: een krachtige ontstresser! Geüpdatet op 30/03/2009 - 00h00

Koppels verkeren meestal in een betere gezondheid en leven langer. Met z'n tweeën zijn, speelt blijkbaar een rol tegen de stress van het dagelijkse leven. Een studie toonde aan dat het 'hand in hand'-contact tussen echtgenoten een reële, positieve ro...

Wanneer gaat u uit elkaar? Gepubliceerd op 11/11/2013 - 20h23

In België loopt een op de twee huwelijken stuk , scheidingen van (niet-)geregistreerde samenwonende koppels niet meegeteld. Soms is scheiden een goede zaak, soms een vergissing. Hoe weten we of we de juiste beslissing nemen?

Meer artikels