• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Als kanker de smaak aantast

Als kanker de smaak aantast

Kanker veroorzaakt bij kankerpatiënten vaak een vermindering of volledige uitval van de smaakzin.

Dat kan te wijten zijn aan de ziekte zelf, aan de gevolgde therapieën of aan psychologische criteria. In ieder geval is de smaak belangrijk genoeg om naar oplossingen te zoeken.

Kanker en smaakafwijkingen

De mededeling van de diagnose alleen al kan - door de emotionele schok die ze teweegbrengt - een storing van de smaak veroorzaken.
Ook de locatie van bepaalde kankers (in het hoofd of de hals) kan een rol spelen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de tumor de tong en de smaakpapillen aantast. De smaak verandert dan en verdwijnt soms ook helemaal. Andere types van kankers ontregelen de overdracht van de zintuiglijke informatie naar de hersenen.
Tot slot kunnen ook therapieën zoals chirurgie en radiotherapie de organen en slijmvliezen die een rol spelen in de gewaarwording van smaak aantasten. Chemotherapieën werken anders. Sommige geneesmiddelen zijn toxisch voor de slijmvliezen en veroorzaken aften of tasten het spijsverteringskanaal aan. Andere moleculen hebben een neurologisch toxische werking en veranderen de smaakboodschap (de smaak vermindert of versterkt net, soms wordt hij zelfs vervalst). En dan hebben we het nog niet over de verhoogde risico's op infectie bij chemotherapie: infecties in de mond, candidose, herpes, enz.

Hormonale behandelingen hebben dan weer geen effect op de smaak.

 

Recepten en tips voor kankerpatiënten bij wie de smaak veranderd is

De smaak is een van de geneugten in het leven. Hij is belangrijk genoeg om hem te koesteren en is niet uit de voeding weg te denken. Voor mensen met kanker die last hebben van smaakstoornissen is een (voorlopig onvertaald) boekje met recepten verschenen dat een hulp kan bieden in het dagelijkse leven. Aanvullend staan er ook voedingstips en raadgevingen in van de hand van Ginette Rossignol, verantwoordelijk voor de dienst Voeding in het Institut Gustave Roussy in Parijs.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/07/2012
Origineel artikel geschreven door op 06/11/2008

Bronnen: Persdossier laboratoires BioAlliance Pharma, 6 oktober 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten