• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Als je van de zon puistjes krijgt...

Als je van de zon puistjes krijgt...Zo'n 10% van de bevolking heeft een zonneallergie, ook wel chronische polymorfe lichtdermatose genoemd. Het gaat dus om een sterk verspreide aandoening, die bovendien nog toeneemt. Door enkele voorzorgen te nemen kunt u voorkomen dat de allergie erger wordt.

Hoe komt een zonneallergie tot uiting?

Lichtdermatose komt vooral voor bij vrouwen (9 vrouwen op 1 man) tussen 15 en 35 jaar. De allergie kan optreden vanaf de eerste keer dat men zich intens en langdurig blootstelt aan de zon, maar ook pas na verschillende keren. Meestal verschijnen er dan ook na de 2de of 3de dag van de vakantie in de halsopening kleine puistjes die gepaard gaan met jeuk. Die puistjes verspreiden zich vaak verder tot op de schouders, de voorarmen, de amen en zelfs de benen.
De uitslag duurt 5 tot 6 dagen. Daarna verdwijnen de puistjes vanzelf, op voorwaarde wel dat men dan in de schaduw blijft!

Pas op voor hervallen!

Het probleem met een lichtdermatose is wel dat men na zo'n eerste allergische reactie elke vakantie opnieuw het risico loopt om te hervallen. Bovendien wordt de allergie in de meeste gevallen ook elke keer erger: de zones met uitslag worden groter en de uitslag blijft ook langer . Dat komt omdat de gevoeligheid voor de zon geleidelijk aan en bij elke blootstelling aan de zon stijgt. Op de duur kan een lichtdermatose zelfs al worden uitgelokt gewoon door een simpel zonnig weekend in de maand mei bijvoorbeeld.

Artikel gepubliceerd door op 12/08/2008

Vindt u het artikel interessant?