• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Als het griepvirus op reis gaat

Als het griepvirus op reis gaatDe persconferentie die werd georganiseerd door de vereniging AGRIP, zet het feit in de verf dat ook het griepvirus op reis gaat en zeer gemakkelijk het vliegtuig neemt.

Een vliegtuigreis is een belangrijke bron van besmetting met het griepvirus.

Geen enkel land bevindt zich momenteel verder dan 24 uur. De kans om op een luchthaven mensen tegen te komen die virussen of bacteriën dragen, is dan ook groter dan elders. Bijgevolg wordt aanbevolen zich tijdens een griepepidemie te beschermen (vaccinatie en/of antivirale middelen), vooral als men op reis wil gaan.

 • Bijvoorbeeld, in Alaska moet een lijnvlucht 4 uur aan de grond blijven wegens motorpech. Een 21-jarige vrouw wordt 15 minuten na het instappen ziek (plots optreden, malaise, rillingen, hoesten). De twee personen die haar naar de luchthaven hadden vergezeld, zijn een uur later ook ziek en hun 4-jarig kind 36 uur later. Tijdens de drie volgende dagen worden 38 van de 53 passagiers ziek zodra ze op hun bestemming zijn, dus 72% van de reizigers.
 • Een ander voorbeeld, op een internationaal congres voor tropische geneeskunde in Teheran werden vele gevallen van griep gemeld: 372 van de 1.036 deelnemers zijn ziek gevallen.

In de praktijk

Griep kan dodelijk zijn. De risico's stijgen met de leeftijd. Daarom wordt de vaccinatie sterk aanbevolen bij personen vanaf 65 jaar (en ook voor 100% door de sociale zekerheid terugbetaald). Griep is ook gevaarlijk bij patiënten met een onderliggende aandoening (hart- en vaat-, long-, suikerziekte).Daarbij komen ook nog reizigers in een periode van griepepidemie. Vaccinatie wordt uiteraard aanbevolen, maar het zal twee weken duren voordat u beschermd bent. Als u daarmee geen rekening hebt gehouden, kunt u preventief antivirale middelen nemen; het ideaal zou zijn het vaccin toe te dienen en een antiviraal middel type Relenza® te nemen.Als u de typische griepsymptomen voelt (met onder meer een plots begin), moet u onmiddellijk uw arts raadplegen, en uw arts zal u dan een antiviraal middel voorschrijven.Hoe sneller de behandeling wordt ingesteld, des te efficiënter zal ze zijn! U moet het geneesmiddel innemen binnen 3 dagen na het begin van de symptomen; daarna verliest het zijn doeltreffendheid.

Alvorens op reis te gaan, wordt aangeraden inlichtingen in te winnen over de gezondheidsproblematiek van het land van bestemming. Net zoals voor malaria en gele koorts kunnen reiscentra u zeggen of er een griepepidemie heerst, en in dat geval is de vaccinatie gerechtvaardigd.

Artikel gepubliceerd door op 15/11/2001

Bronnen: Persconferentie van de Assocation Grippe: Recherches, Informations, Perspectives (AGRIP), Parijs, 6 november 2001

Vindt u het artikel interessant?