Als het griepvirus op reis gaat

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 15/11/2001 - 00h00
-A +A

De persconferentie die werd georganiseerd door de vereniging AGRIP, zet het feit in de verf dat ook het griepvirus op reis gaat en zeer gemakkelijk het vliegtuig neemt.

PUB

Een vliegtuigreis is een belangrijke bron van besmetting met het griepvirus.

Geen enkel land bevindt zich momenteel verder dan 24 uur. De kans om op een luchthaven mensen tegen te komen die virussen of bacteriën dragen, is dan ook groter dan elders. Bijgevolg wordt aanbevolen zich tijdens een griepepidemie te beschermen (vaccinatie en/of antivirale middelen), vooral als men op reis wil gaan.

  • Bijvoorbeeld, in Alaska moet een lijnvlucht 4 uur aan de grond blijven wegens motorpech. Een 21-jarige vrouw wordt 15 minuten na het instappen ziek (plots optreden, malaise, rillingen, hoesten). De twee personen die haar naar de luchthaven hadden vergezeld, zijn een uur later ook ziek en hun 4-jarig kind 36 uur later. Tijdens de drie volgende dagen worden 38 van de 53 passagiers ziek zodra ze op hun bestemming zijn, dus 72% van de reizigers.
  • Een ander voorbeeld, op een internationaal congres voor tropische geneeskunde in Teheran werden vele gevallen van griep gemeld: 372 van de 1.036 deelnemers zijn ziek gevallen.

In de praktijk

Griep kan dodelijk zijn. De risico's stijgen met de leeftijd. Daarom wordt de vaccinatie sterk aanbevolen bij personen vanaf 65 jaar (en ook voor 100% door de sociale zekerheid terugbetaald). Griep is ook gevaarlijk bij patiënten met een onderliggende aandoening (hart- en vaat-, long-, suikerziekte).Daarbij komen ook nog reizigers in een periode van griepepidemie. Vaccinatie wordt uiteraard aanbevolen, maar het zal twee weken duren voordat u beschermd bent. Als u daarmee geen rekening hebt gehouden, kunt u preventief antivirale middelen nemen; het ideaal zou zijn het vaccin toe te dienen en een antiviraal middel type Relenza® te nemen.Als u de typische griepsymptomen voelt (met onder meer een plots begin), moet u onmiddellijk uw arts raadplegen, en uw arts zal u dan een antiviraal middel voorschrijven.Hoe sneller de behandeling wordt ingesteld, des te efficiënter zal ze zijn! U moet het geneesmiddel innemen binnen 3 dagen na het begin van de symptomen; daarna verliest het zijn doeltreffendheid.

Alvorens op reis te gaan, wordt aangeraden inlichtingen in te winnen over de gezondheidsproblematiek van het land van bestemming. Net zoals voor malaria en gele koorts kunnen reiscentra u zeggen of er een griepepidemie heerst, en in dat geval is de vaccinatie gerechtvaardigd.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 15/11/2001 - 00h00 Persconferentie van de Assocation Grippe: Recherches, Informations, Perspectives (AGRIP), Parijs, 6 november 2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De juiste tactieken om griep te vermijden Gepubliceerd op 16/03/2016 - 11h39

Elk jaar dromen we ervan om te ontsnappen aan de griep! Ze houdt ons aan bed gekluisterd, bezorgt ons koortsaanvallen, en verzwakt ons gedurende enkele weken, zelfs als de symptomen voorbij zijn... Wat moet u weten om aan griep te ontsnappen, om ze n...

Het jaar rond gezond op vakantie! Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h40

Buiten de zomerperiode op vakantie gaan heeft heel wat voordelen. Maar zo'n vakantie is vaak korter en we nemen ook niet altijd de tijd om er ons degelijk op voor te bereiden. Hieronder vindt u tips voor een veilige vakantie. Zo kunt u altijd met een...

Het jaar rond gezond op vakantie! Geüpdatet op 09/09/2008 - 00h00

Buiten de zomerperiode op vakantie gaan heeft heel wat voordelen. Maar zo'n vakantie is vaak korter en we nemen ook niet altijd de tijd om er ons degelijk op voor te bereiden. Hieronder vindt u tips voor een veilige vakantie. Zo kunt u altijd met een...

Onderhoud uw conditie ook in de herfst! Gepubliceerd op 20/10/2014 - 13h10

Meer werk, minder warmte en minder licht: voor velen onder ons, is de herfst een synoniem van conditieverlies. Om te vermijden dat u zich meer en meer vermoeid gaat voelen, bezorgen we u een aantal tips.

Meer artikels