Als de foetus het ijzer van de moeder gebruikt

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00
-A +A

Zwangere vrouwen lijden vaak aan ijzergebreksanemie (ferriprieve anemie). Die bloedarmoede kan ernstige gevolgen hebben voor de foetus. Hoe gaan we ijzer toedienen: via de mond of intraveneus (inspuiting in een ader)?

PUB

Anemie of bloedarmoede is een tekort aan hemoglobine. Hemoglobine is de molecule die voorkomt in de rode bloedcellen en zuurstof bindt om deze over het hele lichaam te verspreiden. Om zuurstof te binden, maakt hemoglobine gebruik van ijzeratomen die zuurstof kunnen binden. Bloedarmoede is vaak te wijten aan ijzertekort. En ijzertekort kan worden opgespoord door het ferritinegehalte in het bloed te meten. Ferritine is een eiwit dat ijzer opslaat. Als het ferritinegehalte te laag is, wijst dat dus op een gebrek aan ijzer.IJzergebreksanemie of ferriprive anemie komt frequent voor tijdens de zwangerschap. Dat komt doordat de baby ijzer nodig heeft om zijn eigen rode bloedcellen aan te maken en dat ijzer onttrekt aan de moeder. Dat heeft gevolgen zowel voor de moeder die bleek en moe is, als voor de baby, die trager zal groeien.

IJzer: injecties of via de mond

De behandeling bestaat dan in het toedienen van ijzer, hetzij via de mond (14 mg ijzersulfaat per dag) hetzij in de vorm van injecties (waarbij de dosis wordt berekend volgens het lichaamsgewicht en het bestaande hemoglobinegehalte.Een recente studie pleit eerder voor injecties: de baby's zijn dan gemiddeld 250 gram zwaarder (maar het verschil is niet significant) en het ferritinegehalte, d.w.z. de ijzerreserves, is hoger. Logisch, want het is bekend dat ijzer slecht door de darmen wordt opgenomen. Een oplossing die dus in overweging kan worden genomen als u geen schrik hebt voor een prik en als het nodig is.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00 Bayoumeu Am J Obstet Gynecol 2002 ;186 :518-22
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bloedarmoede bij honden en katten (deel 1) Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

Heel wat honden- en kattenziekten kunnen verlies, massale vernietiging of verminderde productie van rode bloedcellen veroorzaken. Die kunnen dan geen hemoglobine meer vervoeren zoals het hoort. Gevolg: bloedarmoede (anemie), een aandoening die zo sne...

Bloedarmoede, de grote onbekende… Geüpdatet op 06/02/2012 - 15h49

Bloedarmoede komt heel veel voor. In onze contreien kampt zo’n 1,5% van de bevolking ermee en wereldwijd wordt het aantal mensen met bloedarmoede op twee miljard geschat. De belangrijkste oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort .

IJzertekort: een risico na borstvoeding Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Het risico op een tekort aan ijzer bij kleine kindjes is ook in ontwikkelde landen reëel. De periode die volgt op het stopzetten van de borstvoeding is de meest cruciale periode omdat de baby overschakelt van melk met ijzer die makkelijk wordt opgeno...

Meer artikels