• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Als een verkoudheid een sinusitis wordt

Als een verkoudheid een sinusitis wordt

Het grootste risico van een banale winterse verkoudheid is dat de virale agressie een bijkomende bacteriële infectie van de sinussen veroorzaakt. Meestal zijn een verkoudheid en een sinusitis goedaardig en moeten ze gewoon in de gaten gehouden worden. Maar als de kwaal blijft aanhouden, is een doktersbezoek aangewezen. Wij geven u alvast een aantal preventietips.

Van verkoudheid tot sinusitis: van virale agressie tot bijkomende bacteriële infectie

Virale agressies verstoren de werking van de slijmvliezen waardoor die makkelijker het slachtoffer worden van bacteriële proliferatie. De sinussen zijn erg kleine holtes en raken makkelijk verstopt waardoor een bijkomende bacteriële infectie kan ontstaan. Zo kan een niet of slecht verzorgde verkoudheid een sinusitis worden.

Maar een verkoudheid bij gezonde mensen wordt niet systematisch verzorgd.
De goedaardige aandoening verdwijnt meestal spontaan op 7 à 8 dagen tijd. Men kan wel een beroep doen op comfortgeneesmiddelen om de symptomen te bestrijden (loopneus, hoofdpijn, koorts, tandpijn), vooral om de neus vrij te maken.
Mensen met een fragiele gezondheid zoals diabetici, hartpatiënten en mensen met immuniteitsproblemen moeten een verkoudheid systematisch behandelen omdat ze een verhoogd risico hebben op bacteriële verwikkelingen.

Sinusitis: een verschil tussen acute sinusitis en chronische sinusitis

Wat sinusitis betreft moet er een onderscheid gemaakt worden tussen acute sinusitis en chronische sinusitis. De eerste wordt vaak veroorzaakt door een slecht verzorgde verkoudheid. Bij een aanslepende verkoudheid doet men er dan ook goed aan om een arts te raadplegen. Ook een slecht verzorgde of aanslepende sinusitis mag niet verwaarloosd worden. In zeldzame gevallen kunnen ze voor ernstige complicaties zorgen zoals otitis, bronchitis, pneumonie of meningitis..
Bij een verkoudheid hebben antibiotica geen enkel nut. En dat in tegenstelling met een sinusitis waarvoor antibiotica wel een nut kunnen hebben.

Een chronische sinusitis duurt langer dan drie maanden. Ze kan te wijten zijn aan een tandinfectie, een misvorming ter hoogte van de sinussen of een aandoening van het respiratoir slijmvlies. Die aandoening kan veroorzaakt worden door een allergie, actief of passief roken of ook gastro-oesofagale reflux. Voor de behandeling moet vaak een beroep gedaan worden op de chirurgie.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/01/2012
Origineel artikel geschreven door op 21/11/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten