• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

Als een 'buikgriep' ons aan het lijntje houdt...

Als een 'buikgriep' ons aan het lijntje houdt...

Gastro-enteritis, vroeger "buikgriep" genaamd, treedt doorgaans op in de winter in de vorm van epidemieën. Vaak worden gemeenschappen, zoals scholen, en meerdere leden van eenzelfde gezin getroffen.

Symptomen van gastro-enteritis

Een gastro-enteritis kan van virale of bacteriële oorsprong zijn. De symptomen zijn goed gekend: acute diarree, plotse buikkrampen, soms met misselijkheid, braken, koorts en spierpijn.

Men kan deze virale of bacteriële aandoening voorkomen door enkele elementaire regels van hygiëne in acht te nemen.

Virale 'buikgriep': vuile handen

Micro-organismen worden meegevoerd met de stoelgang; de infectie kan dus worden overgedragen door vuile handen. Zo kan men worden besmet door een deurklink aan te raken, vooral op openbare plaatsen of door een voorwerp aan te raken dat anderen in handen hebben gehad, bijv. geld of voedsel. In scholen komen vaak epidemieën voor; kinderen wassen niet steeds hun handen vooraleer aan tafel te gaan. Een andere oorzaak is de sandwichpauze: de kant-en-klare sandwiches zijn niet bedorven, maar worden opgegeten met vuile handen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/01/2015
Origineel artikel geschreven door op 13/01/2002

Bronnen: Recente aanwinsten in de kennis van maagdarminfecties, Rampal, Ed. Eurotext John Libbey, september 2001. Le livre de l'interne en gastro-entérologie (nouvelle édition), Jean-Claude Rambaud, Ed. Flammarion Médecine Sciences.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten