• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Als cosmetica de huid aantasten...

Als cosmetica de huid aantasten... De huid van 15 tot 20 % van de Belgen krijgt het zwaar te verduren: irritatie, intolerantie, eczeem, … In sommige gevallen gaat het om reacties op agressieve cosmetica, in andere is er sprake van een allergie. Ook al kunnen huidtests vaak de "schuldige" opsporen, de samenstelling van onze schoonheidsproducten is zo complex dat dit algauw een moeilijke klus wordt.

Onze huid kan op verschillende manieren reageren. Meestal zeggen de symptomen en de plaats van de letsels iets meer over de aard van de reactie en over het product in kwestie. Zo is eczeem op de oogleden vaak het gevolg van dagcrèmes, make-up, oogwater, nagellak, parfums en haarverven. Zijn de lippen aangetast, dan moet de oorzaak veeleer gezocht worden bij lipstick. Alle producten die de patiënt gebruikt, worden hoe dan ook getest.Er zijn drie soorten reacties: Irritatiedermatitis: branderig gevoel, trekkingen of hevige prikkelingen zijn vaak het gevolg van het gebruik van agressieve stoffen (zepen, shampoos, schoonmaakproducten, antiverouderingscrèmes), ureum of propyleenglycol. Irritatiedermatitis heeft echter geen allergische component. Contacteczeem: gaat altijd gepaard met pruritus (jeuk). Contacteczeem volgt steeds op een periode van sensibilisatie, ongeacht of het te wijten is aan rechtstreeks contact of een product dat gebruikt wordt door de partner, of verspreid wordt door de lucht. Contactnetelroos: wordt vaak veroorzaakt door voedingseiwitten (aardnoten of sesamzaad), maar ook door sommige cosmetica.

Wat zijn de schuldige allergenen?

Parfums zijn de belangrijkste allergenen die contactallergie voor cosmetica veroorzaken: fragrancemix, perubalsem, colofaan en etherische oliën, canangaolie, ylang-ylangolie, Bulgaarse roos, lavendel, jasmijn, vanille, zoete amandel, sandelhout, … Ook bewaarmiddelen zijn vaak de boosdoeners: methylchloro-isothiazolinone (Kathon CG), combinatie fenoxyethanol en methyldibromoglutaronitriel (Euxyl K4Oo), parabens, formaldehyde en stoffen die formol afgeven (Quaternium 15, imidazolidinyl-ureum (Germall 115), diazolidinyl-ureum (Germall II), bronopol, DMDM hydantoïne, triclosan, chlooracetamide, chloorhexidine, thiomersal, benzalkonium-chloride, …).Ook vulstoffen kunnen een rol spelen: lanoline, Amerchol L101, propyleenglycol, cocamidopropylbetaïne, antioxidanten, haarkleurstoffen (parafenyleen-diamine), lakharsen en zonnefilters. Er zijn hoe dan ook tests nodig om de stof in kwestie op te sporen. Meestal gaat het om herhaalde huidtests waarvan het resultaat regelmatig wordt afgemeten.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 10/05/2005

Bronnen: Le Quotidien du médecin, FMC, 19 april 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Cosmetische producten: welke houdbaarheidsduur?

 • Gezichtscrème, toiletmelk, shampoo, douchegel, deodorant, aftershave, maskers, oogpotloden… Alle cosmetische producten ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating