Als adrenaline levens redt

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/03/2006 - 00h00
-A +A

Adrenaline is vooral gekend als een gevolg van stress en omwille van zijn negatieve effecten op het hart, de hersenen… Nochtans is het in geval van dringende gevallen het geneesmiddel bij uitstek voor de behandeling van anafylactische shock: de shock die optreedt op het moment van een ernstige allergie.

PUB

Anafylactische shock

Allergieën kunnen veel meer schade aanrichten dan alleen maar uitslag en jeuk… In twee gevallen op 100.000 kunnen ze een shock veroorzaken en dodelijk zijn. Het is vrij zeldzaam, maar mensen die een risico lopen, moeten vertrouwd zijn met de tekenen en steeds een adrenalinespuit bij zich hebben.De belangrijkste oorzaak van anafylactische shock bij kinderen is voedingsallergie (noten, schaalvruchten, vis, schaaldieren). Maar deze shocks kunnen zich ook voordoen na inspuitingen met producten (zoals antibiotica of myorelaxantia) of wespensteken. Wanneer iemand een ernstige allergische aanval heeft gehad, stelt de arts een noodpakket met adrenaline samen en maakt een fiche met adviezen op.

Tekenen van ernst die men moet kennen

Dit zijn de tekenen die op een ernstige situatie wijzen:

  • Stadium 1: oedeem of zeer grote urticaria die zich snel hebben gevormd. In dit stadium moet de 100 (112) al worden verwittigd of moet men naar een apotheek gaan.
  • Stadium 2: arteriële hypotensie, verhoogde polsslag, hoest en ademhalingsstoornissen.
  • Stadium 3: algemeen gevoel van onbehagen, verhoogde polsslag of juist verlaagde polsslag, ernstige ademhalingsstoornissen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/03/2006 - 00h00 Le Quotidien du médecin (France), 7 maart 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Anafylactische shock: een allergische supershock Geüpdatet op 18/06/2014 - 16h16

Jeuk, een lopende neus, niesbuien, enz. Heel wat mensen herkennen deze ongemakken die met allergieën gepaard gaan. Maar in sommige gevallen reageert het lichaam veel explosiever op de allergene stof en breidt de reactie zich uit over het hele lichaam...

Bel in noodgevallen het noodnummer 112! Geüpdatet op 11/07/2011 - 17h45

De recentste statistieken tonen aan dat het noodnummer 112 onvoldoende bekend is. Dit nummer is nochtans zeer belangrijk: u kunt via de 112 de hulpdiensten bereiken in eender welk land van de Europese Unie .

Meer artikels