• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Alopecie: misschien hebt u ijzertekort?

Alopecie: misschien hebt u ijzertekort?

Alopecie (haaruitval) veel nauwer kan samenhangen met ijzertekort dan de medische wereld tot dan toe dacht.

Dat is tenminste wat een groot aantal wetenschappelijke werken aangeven. IJzer zou namelijk haargroei kunnen bevorderen.

En u, komt u ijzer tekort?


Alopecie: opgelet voor ijzertekort

Wat de oorzaak van haaruitval ook is, zowel bij mannen als vrouwen, een tekort aan ijzer in het bloed verergert het probleem.

Uit klinische experimenten is gebleken dat, als de ijzervoorraden van mensen met alopecie worden aangevuld, de kans groter is dat hun haar teruggroeit of op zijn minst niet meer uitvalt.

Ze hoeven daarvoor niet noodzakelijk aan bloedarmoede te lijden, want da's één van de grootste fouten die artsen meestal maken.

Alopecie: soms symptoom van een ernstige aandoening

Het totale ijzergehalte in het lichaam kan bepaald worden door het ferritinegehalte in het bloed te meten. Ferritine is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de ijzeropslag. In de regel geldt dat, hoe minder ferritine er in het bloed zit, hoe minder ijzer ons lichaam opslaat.

Opgelet: als ijzertekort evolueert naar bloedarmoede, kan het op een ernstige aandoening wijzen. Zo kan een 55-jarige man die een arts raadpleegt wegens haaruitval colonkanker hebben.

Gebruik van ijzersupplementen is in geen geval een geschikte behandeling voor alopecie.

Maar het kan wel heel nuttig zijn binnen een multidisciplinaire aanpak. Een ijzerrijk dieet bijvoorbeeld, met tofu, linzen, bonen, oesters, spinazie, pruimen, druiven en mager vlees, in combinatie met ijzersupplementen. Helaas veroorzaken die supplementen meestal constipatie en maag-darmklachten.

Opgelet: neem nooit ijzersupplementen zonder doktersadvies en medisch toezicht. Verkeerd gebruik kan immers meer slecht doen dan goed, want het lichaam zal het ijzer dan niet vanzelf elimineren, zoals het bijvoorbeeld wél doet met te hoge dosissen vitamine C.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/03/2014
Origineel artikel geschreven door op 20/06/2006

Bronnen: Trost, L. B. Journal of the American Academy of Dermatology, May 2006; vol 54: pp 824-844. Park, SY et al, J Korean Med Sci. 2013 Jun;28(6):934-8. doi: 10.3346/jkms.2013.28.6.934. Epub 2013 Jun 3.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten