Alopecie: misschien hebt u ijzertekort?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/03/2014 - 20h32
-A +A

Alopecie (haaruitval) veel nauwer kan samenhangen met ijzertekort dan de medische wereld tot dan toe dacht.

Dat is tenminste wat een groot aantal wetenschappelijke werken aangeven. IJzer zou namelijk haargroei kunnen bevorderen.

En u, komt u ijzer tekort?


PUB

Alopecie: opgelet voor ijzertekort

Wat de oorzaak van haaruitval ook is, zowel bij mannen als vrouwen, een tekort aan ijzer in het bloed verergert het probleem.

Uit klinische experimenten is gebleken dat, als de ijzervoorraden van mensen met alopecie worden aangevuld, de kans groter is dat hun haar teruggroeit of op zijn minst niet meer uitvalt.

Ze hoeven daarvoor niet noodzakelijk aan bloedarmoede te lijden, want da's één van de grootste fouten die artsen meestal maken.

Alopecie: soms symptoom van een ernstige aandoening

Het totale ijzergehalte in het lichaam kan bepaald worden door het ferritinegehalte in het bloed te meten. Ferritine is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de ijzeropslag. In de regel geldt dat, hoe minder ferritine er in het bloed zit, hoe minder ijzer ons lichaam opslaat.

Opgelet: als ijzertekort evolueert naar bloedarmoede, kan het op een ernstige aandoening wijzen. Zo kan een 55-jarige man die een arts raadpleegt wegens haaruitval colonkanker hebben.

Gebruik van ijzersupplementen is in geen geval een geschikte behandeling voor alopecie.

Maar het kan wel heel nuttig zijn binnen een multidisciplinaire aanpak. Een ijzerrijk dieet bijvoorbeeld, met tofu, linzen, bonen, oesters, spinazie, pruimen, druiven en mager vlees, in combinatie met ijzersupplementen. Helaas veroorzaken die supplementen meestal constipatie en maag-darmklachten.

Opgelet: neem nooit ijzersupplementen zonder doktersadvies en medisch toezicht. Verkeerd gebruik kan immers meer slecht doen dan goed, want het lichaam zal het ijzer dan niet vanzelf elimineren, zoals het bijvoorbeeld wél doet met te hoge dosissen vitamine C.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 20/06/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/03/2014 - 20h32

Trost, L. B. Journal of the American Academy of Dermatology, May 2006; vol 54: pp 824-844. Park, SY et al, J Korean Med Sci. 2013 Jun;28(6):934-8. doi: 10.3346/jkms.2013.28.6.934. Epub 2013 Jun 3.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ijzersupplementen: niet om het even hoe! Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h45

Heel wat vrouwen kampen met ijzertekort, ook al hebben ze een evenwichtige voeding. Ze krijgen dan ook vaak de raad om een voedingssupplement te nemen op basis van ijzer . Deze producten kunnen echter bijwerkingen hebben, en een optimaal gebruik vere...

Bloedarmoede, de grote onbekende… Geüpdatet op 06/02/2012 - 15h49

Bloedarmoede komt heel veel voor. In onze contreien kampt zo’n 1,5% van de bevolking ermee en wereldwijd wordt het aantal mensen met bloedarmoede op twee miljard geschat. De belangrijkste oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort .

Meer artikels