Alles wat we doen, kan een droom in zich houden

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/03/2004 - 00h00
-A +A

Een voorbijganger vraagt aan een eerste metselaar: "Waar ben je mee bezig?" "Ik ben een steen aan het houwen." Een tweede metselaar antwoordt op dezelfde vraag: "Ik ben een muur aan het optrekken." En de derde: "Ik ben een kathedraal aan het bouwen om mensen samen te brengen en de Heer te loven." En wij, denken wij wel aan het ware doel van al onze handelingen?

Nadenken over die vraag is een vorm van intellectuele hygiëne die ons keuzes doet maken: is het wel echt de moeite waard om energie te stoppen in wat ik aan het doen ben? Zo ja, dan ga ik ermee door, zo niet, dan tracht ik er de diepere bedoeling van te zien of beslis ik gewoon om ermee te stoppen!

Als ik tv kijk, verrijk ik dan mijn horizon? Laad ik mijn batterijen op? Ontspan ik me? Of stomp ik gewoon af? Eenzelfde activiteit kan vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken bekeken worden, afhankelijk van het tijdstip.

Als ik roep naar een kind, is dat dan een manier om me af te reageren of probeer ik hem op te voeden tot een ontwikkelde en verantwoordelijke persoon? Als de tweede hypothese de juiste is, krijgt mijn geschreeuw uiteraard een totaal andere betekenis!

Als ik de liefde bedrijf, ben ik dan spanning aan het ontladen? Bouw ik aan mijn relatie? Schenk ik mijn partner genot? Gebruik ik de ander voor mijn eigen lusten?

Peilen naar het onderliggende doel van mijn acties, maakt ze een heel stuk zinvoller en aangenamer. Als ik ervan uitga dat gedurende drie minuten mijn tanden poetsen tijdverlies is, wordt die handeling een vervelende klus en sleur. Denk ik daarentegen bij mezelf: "Op die manier vermijd ik tandbederf en een vervelend bezoek aan de tandarts", dan krijgen we een heel ander beeld. Dat geldt a fortiori als ik mijn tanden poets om mijn mooie glimlach te behouden!

Als we verder willen kijken dan onze neus lang is, merken we dat sommige verplichtingen er eigenlijk geen zijn of dat sommige negatieve oordelen over onszelf onterecht zijn. Dat doet ons plezier krijgen in wat we doen. En wat we doen, moeten we goed doen. Het komt er gewoon op aan geen tijd te verliezen met nutteloze dingen en alles wat we doen, met liefde te doen als het de moeite waard is!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Negatieve gevoelens: hoe ze te stoppen? Geüpdatet op 31/07/2007 - 00h00

Angst, woede, verdriet, ontgoodcheling... We worden allemaal wel eens overspoeld door negatieve gevoelens, maar soms houden die gevoelens langere tijd aan en gaan ze ons leven beheersen. Depressie bijvoorbeeld is een geval waar de negatieve gevoelens...

Meer artikels