• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Alles wat u moet weten over de eisprong

Alles wat u moet weten over de eisprong

De puberteit van de vrouw begint rond 13 jaar, de menopauze rond 51 jaar. Dat betekent dat ze in de loop van haar leven ongeveer 500 menstruatiecycli van 28 dagen en een iets kleiner aantal eisprongen heeft.

Geen kinderen zonder eisprong!

Alles is voorzien om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op een toekomstige zwangerschap als er een bevruchting plaatsvindt. Tijdens het eerste deel van een cyclus wordt het baarmoederslijmvlies zo dikker en zet het zich uit. Tegelijk ontwikkelen zich in de eierstokken ook enkele follikels – enkele van de 400.000 die een vrouw op haar geboorte bezit. In eentje ervan ontwikkelt zich een vrouwelijke geslachtscel. Zo gauw het rijp is, wordt het door de follikel uitgestoten. Dat is de: eisprong!

Als het vrijgegeven eitje zich in de eileider bevindt, kan het een spermatozoïde ontmoeten en bevrucht worden – tenminste als het eitje op zijn weg niet geblokkeerd wordt door littekens van vroegere infecties (een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen).  Als alles goed verloopt, sterft het baarmoederslijmvlies 7 tot 8 dagen na de eisprong af en blijven de regels uit.

De eisprong doet zich gemiddeld om de 28 dagen voor zonder dat vrouwen er bijzondere aandacht aan schenken. Dat verandert als er een kinderwens komt! Geslachtsverkeer rond deze cruciale periode vergroot namelijk de kansen op bevruchting en alle middelen zijn goed om het juiste moment van de eisprong te vinden…

 

De temperatuurcurve: een beetje vervelend, maar gratis

Om dat moment te achterhalen moet u vanaf de eerste dag van de maandstonden uw temperatuur rectaal (in de anus) opnemen, alle dagen en dat meteen na het ontwaken, nog voor u uit bed stapt dus.

Normaal ligt de temperatuur in het eerste deel van de cyclus onder de 37°C. Halverwege de cyclus stijgt ze met ongeveer 0,5°C. Dat is het teken dat de eisprong plaatsvindt, tenzij u net dan een verkoudheid of andere infectie hebt of u op het ongelukkige idee komt om een koortswerend geneesmiddel te nemen!

Als de curve niet stijgt en volledig horizontaal blijft, heeft er geen eisprong plaatsgevonden.

Dat kan al eens gebeuren en het is niet meteen reden tot bezorgdheid. Vooral in de eerste jaren na de puberteit en de jaren meteen voor de menopauze gebeurt dit wel vaker. Maar als dit scenario zich maand na maand herhaalt en u maar niet zwanger raakt, kunt u er beter met uw arts over praten.

 

Artikel gepubliceerd door op 01/04/2014

Dit artikel maakt deel uit van het dossier De eisprong onder de loep

Vindt u het artikel interessant?