• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Alles wat u moet weten over colitis ulcerosa

Alles wat u moet weten over colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is net als de ziekte van Crohn een chronische inflammatoire darmziekte of CIDZ.

Een kennismaking met deze darmziekte, de symptomen en de behandelingen.

Colitis ulcerosa of ziekte van Crohn?

De precieze oorzaken van colitis ulcerosa zijn nog niet bekend, maar erfelijke factoren, het milieu en het immuunsysteem zouden een rol spelen.

Colitis ulcerosa is een inflammatoire darmziekte die het rectum (endeldarm) en de dikke darm kan aantasten. De andere zones van het spijsverteringskanaal blijven altijd gespaard van de ontsteking.

Bij de ziekte van Crohn kunnen alle zones van het spijsverteringskanaal door de ontsteking zijn aangetast, van de mond tot de anus.

De twee ziekten evolueren op dezelfde manier, dat wil zeggen met onvoorspelbare opstoten afgewisseld met periodes die vrij zijn van symptomen.

De gemiddelde leeftijd waarop colitis ulcerosa ontdekt wordt, is 34 jaar. Maar de aandoening kan op elke leeftijd opduiken.

Wat zijn de symptomen van colitis ulcerosa?

De symptomen treden vooral op in de darmen en hangen af van de omvang van de ontsteking:

Vaak geeft een opstoot van colitis ulcerosa ook klachten in andere lichaamsdelen en worden bijvoorbeeld ook de gewrichten, de huid, de ogen of de lever aangetast.

Bij elke nieuwe opstoot kan de aantasting zich ook uitbreiden.

Artikel gepubliceerd door op 08/10/2012

Bronnen: Association François Aupetit, www.afa.asso.fr. Société nationale française de gastroentérologie (SNFGE), www.snfge.asso.fr. Collège des enseignants d'hépato-gastroentérologie. Intestinfo, réseau de santé des maladies inflammatoires chroniques de l’intestin, http://www.intestinfo.com/Pages/16.PDF.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier CIDZ: wat zijn die darmziekten toch lastig

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten