Alles wat u moet weten over colitis ulcerosa

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/10/2012 - 13h11
-A +A

Colitis ulcerosa is net als de ziekte van Crohn een chronische inflammatoire darmziekte of CIDZ.

Een kennismaking met deze darmziekte, de symptomen en de behandelingen.

Colitis ulcerosa of ziekte van Crohn?

De precieze oorzaken van colitis ulcerosa zijn nog niet bekend, maar erfelijke factoren, het milieu en het immuunsysteem zouden een rol spelen.

Colitis ulcerosa is een inflammatoire darmziekte die het rectum (endeldarm) en de dikke darm kan aantasten. De andere zones van het spijsverteringskanaal blijven altijd gespaard van de ontsteking.

Bij de ziekte van Crohn kunnen alle zones van het spijsverteringskanaal door de ontsteking zijn aangetast, van de mond tot de anus.

De twee ziekten evolueren op dezelfde manier, dat wil zeggen met onvoorspelbare opstoten afgewisseld met periodes die vrij zijn van symptomen.

De gemiddelde leeftijd waarop colitis ulcerosa ontdekt wordt, is 34 jaar. Maar de aandoening kan op elke leeftijd opduiken.

Wat zijn de symptomen van colitis ulcerosa?

De symptomen treden vooral op in de darmen en hangen af van de omvang van de ontsteking:

  • verlies van rood bloed via de anus en de darmslijmen
  • rectaal bloedverlies
  • buikpijn
  • koorts
  • gewichtsverlies

Vaak geeft een opstoot van colitis ulcerosa ook klachten in andere lichaamsdelen en worden bijvoorbeeld ook de gewrichten, de huid, de ogen of de lever aangetast.

Bij elke nieuwe opstoot kan de aantasting zich ook uitbreiden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 08/10/2012 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/10/2012 - 13h11

Association François Aupetit, www.afa.asso.fr. Société nationale française de gastroentérologie (SNFGE), www.snfge.asso.fr. Collège des enseignants d'hépato-gastroentérologie. Intestinfo, réseau de santé des maladies inflammatoires chroniques de l’intestin, http://www.intestinfo.com/Pages/16.PDF.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke behandeling voor patiënten met colitis ulcerosa? Gepubliceerd op 10/02/2014 - 16h11

Colitis ulcerosa vermindert aanzienlijk de levenskwaliteit van de patiënten door de lichamelijke pijn en het onbehagen dat het veroorzaakt. Colitis ulcerosa is bovendien gevaarlijk, ook al sterven mensen er zelden aan en kan een goede behandeling doo...

Colitis ulcerosa: een pijnlijke darmziekte Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Colitis ulcerosa maakt net zoals de ziekte van Crohn deel uit van de chronische inflammatoire darmziekten. Naar schatting 10.000 Belgen zouden ermee kampen (evenveel mannen als vrouwen). Deze auto-immuunziekte kan een reële handicap zijn in het dagel...

Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van...

Meer artikels