Alles over whiplash

Alles over whiplash

Een whiplash is een nekletsel waarbij er een soort verstuiking van de halswervels optreedt. Meestal wordt zo’n trauma veroorzaakt door een auto-ongeluk bij lage snelheid. Wat zijn de symptomen en de gevolgen van een whiplash?

Whiplash, een vaak voorkomend letsel bij auto-ongevallen

Een whiplash wordt het vaakst veroorzaakt door een auto-ongeluk, en wel  bij een klap waarbij het hoofd eerst naar voren en daarna bruusk naar achteren klapt (daarom zijn hoofdsteunen belangrijk).

Zo’n bruuske beweging belast de zeven halswervels zwaar en kan leiden tot letsels in de spieren, de ligamenten of de pezen van de hals. Door de beweging gebeurt het soms ook dat een zenuw gekneld raakt tussen twee wervels en dat kan pijn veroorzaken die uitstraalt naar de schouders, de armen of de handen. Een whiplash is meestal onschuldig, maar soms kan het een letsel veroorzaken aan een ruggenwervel dat eindigt in verlamming.

 

De symptomen van een whiplash

De symptomen verschijnen in de uren volgend op het trauma:

  • Pijn in de nek met uitstraling naar de onderkant van de schedel, de schouders en de rug.
  • Bepaalde bewegingen met de nek zijn maar beperkt mogelijk.
  • Hoofdpijn, vooral aan de onderkant van de schedel of één helft van de schedel.
  • Een aantal uiteenlopende symptomen kan langer blijven bestaan. Dat is het geval met misselijkheid, evenwichtsstoornissen, duizeligheid, vaag zicht, maar ook geheugenstoornissen, concentratieproblemen, enz.

Om de oorzaken van deze hinderlijke en hardnekkige symptomen te achterhalen en een ernstig nektrauma uit te sluiten, gaat u voor alle zekerheid beter naar uw huisarts. 

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2017
Origineel artikel geschreven door op 29/08/2011

Bronnen: Société française de rhumatologie, www.rhumatologie.asso.fr.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten