Alles over myopathie

Geüpdatet door Dr. Sylvie Coulomb op 09/02/2011 - 13h54
-A +A

Spierziekten (of myopathie) en neuromusculaire aandoeningen veroorzaken functionele afwijkingen van de spieren (zwakte, verlamming, enz.). Eender welke spier kan erdoor worden getroffen en de spiercellen worden progressief vernietigd. Het eerste symptoom is zwakte: de spierkracht vermindert geleidelijk. Later smelten de aangetaste spieren weg (amyotrofie), wat een negatief effect heeft op de spierfunctie. Spierziekten kunnen optreden vanaf de vroege jeugd tot op volwassen leeftijd. De klinische symptomen verschillen patiënt tot patiënt en bij eenzelfde persoon van spiergroep tot spiergroep.

PUB

De spieren kunnen worden beschouwd als de "motoren" van het lichaam en worden gecontroleerd door het zenuwstelsel. Spieren zijn prikkelbaar, contractiel (of samentrekbaar) en elastisch en kunnen dankzij die eigenschappen kracht en bewegingen opwekken. Het lichaam telt drie soorten spierweefsels:

  • het gestreept spierweefsel: de skeletspieren die de motoriek verzekeren (voortbewegen, mimiek, behoud en verandering van houding, enz.); de gestreepte skeletspieren bestaan uit langwerpige cellen: de spiervezels;
  • de gestreepte hartspier of het myocard is een holle spier die dient om het bloed in de slagaders (of arteriën) te pompen;
  • het gladde spierweefsel bestaat uit niet-gestreepte spiervezels. Glad spierweefsel wordt aangetroffen in de wand van de ingewanden (voortstuwing van het voedsel in het spijsverteringskanaal), de bloedvaten (bloedsomloop), de blaas (urinelozing), de baarmoeder (contracties), enz.

Welke zijn de oorzaken?

  • Genetische oorsprong: genetische bepaalde myopathieën zijn erfelijk. Het zijn chronische aandoeningen die progressief verergeren en meestal zijn er familiale antecedenten. De ziekte van Duchenne is de frequentste myopathie bij kinderen (ongeveer één mannelijke baby op 3.500). De ziekte van Duchenne wordt overgedragen door het X-chromosoom en komt dus enkel voor bij jongens. De ziekte wordt veroorzaakt door een enzymafwijking. De ziekte van Steinert komt voor bij volwassenen, begint rond de leeftijd van 30 jaar en wordt overgedragen door chromosoom 19; ze wordt gekenmerkt door een degeneratie van de spieren.
  • Toxische oorsprong: een toxische myopathie wordt veroorzaakt door chronische vergiftiging, met name door alcohol, amfetamines en bepaalde drugs zoals heroïne. Ook (langdurige) inname van bepaalde geneesmiddelen, met name corticoïden, kunnen een spierziekte veroorzaken.
  • Endocriene oorsprong: een slechte werking van de schildklier (ziekte van Basedow, hypothyroïdie) of van de bijnieren (ziekte van Cushing) kan een progressieve spierzwakte teweegbrengen die lijkt op een myopathie.
  • Metabole oorsprong: spierafwijkingen die worden veroorzaakt door ziekten die te wijten zijn aan een tekort van enzymen die een rol spelen in de metabole systemen die de spieren van energie voorzien. Ze veroorzaken biochemische stoornissen door te veel kalium of een slecht glucoseverbruik door de spieren. Voorbeelden daarvan zijn glycogenosen, ziekten die worden veroorzaakt door een aangeboren enzymtekort. Metabole myopathieën zijn veel zeldzamer.

Praktische adviezen

Informatie inwinnen. Dat is de eerste stap om te leren leven met een neuromusculaire ziekte. Informatie inwinnen bij de huisarts of bij patiëntenverenigingen. Het is immers belangrijk zich gesteund te weten en ervaringen uit te wisselen. De omgeving inlichten. De ziekte aan de naaste familieleden uitleggen. Het is niet goed zich in stilte te hullen, laat de mensen maar horen wat u te zeggen hebt. Dat biedt de omgeving ook de mogelijkheid blijk te geven van sympathie en u te helpen. Zorg ervoor dat het kind een stabiele psychologische omgeving heeft. Dan zal het kunnen ontluiken en normaal naar school gaan. Bijna 2/3 van die kinderen gaat naar de middelbare school en 20% van de volwassenen doet hogere studies. Een goede sociale en professionele integratie reikt dus verder dan louter medische aspecten.

Initialement publié par Dr. Sylvie Coulomb le 22/10/2002 - 00h00 et mis à jour par Dr. Sylvie Coulomb le 09/02/2011 - 13h54
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is het syndroom van Guillain-Barré? Gepubliceerd op 28/09/2012 - 10h53

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een zeldzame ziekte, die vooral gepaard gaat met tintelingen, prikkelingen, spierzwakte en soms zelfs verlamming in de handen en de voeten. We gaan in dit artikel dieper in op deze weinig bekende ziekte.

Fibromyalgie: een pijnlijke ziekte Gepubliceerd op 16/11/2012 - 13h00

Fibromyalgie is een aandoening die vooral gekenmerkt wordt door een diffuse pijn en een grote vermoeidheid. Tal van andere, bijkomende symptomen versterken nog het leed en de dagelijkse handicap, zoals slaapstoornissen, depressie, spijsverteringsprob...

Een persoon die een remissie na kanker beleeft, steunen Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

De diagnose van kanker is moeilijk te aanvaarden en er is tijd voor nodig om het nieuws te verwerken. De behandeling is vaak zwaar en soms agressief. En daarna? Men zou kunnen denken dat het ergste voorbij is. Maar dat klopt niet. De herstelperiode i...

Meer artikels