• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Commentaren (0)

Alles over myopathie

Alles over myopathie

Spierziekten (of myopathie) en neuromusculaire aandoeningen veroorzaken functionele afwijkingen van de spieren (zwakte, verlamming, enz.). Eender welke spier kan erdoor worden getroffen en de spiercellen worden progressief vernietigd. Het eerste symptoom is zwakte: de spierkracht vermindert geleidelijk. Later smelten de aangetaste spieren weg (amyotrofie), wat een negatief effect heeft op de spierfunctie. Spierziekten kunnen optreden vanaf de vroege jeugd tot op volwassen leeftijd. De klinische symptomen verschillen patiënt tot patiënt en bij eenzelfde persoon van spiergroep tot spiergroep.

De spieren kunnen worden beschouwd als de "motoren" van het lichaam en worden gecontroleerd door het zenuwstelsel. Spieren zijn prikkelbaar, contractiel (of samentrekbaar) en elastisch en kunnen dankzij die eigenschappen kracht en bewegingen opwekken. Het lichaam telt drie soorten spierweefsels:

 • het gestreept spierweefsel: de skeletspieren die de motoriek verzekeren (voortbewegen, mimiek, behoud en verandering van houding, enz.); de gestreepte skeletspieren bestaan uit langwerpige cellen: de spiervezels;
 • de gestreepte hartspier of het myocard is een holle spier die dient om het bloed in de slagaders (of arteriën) te pompen;
 • het gladde spierweefsel bestaat uit niet-gestreepte spiervezels. Glad spierweefsel wordt aangetroffen in de wand van de ingewanden (voortstuwing van het voedsel in het spijsverteringskanaal), de bloedvaten (bloedsomloop), de blaas (urinelozing), de baarmoeder (contracties), enz.

Welke zijn de oorzaken?

 • Genetische oorsprong: genetische bepaalde myopathieën zijn erfelijk. Het zijn chronische aandoeningen die progressief verergeren en meestal zijn er familiale antecedenten. De ziekte van Duchenne is de frequentste myopathie bij kinderen (ongeveer één mannelijke baby op 3.500). De ziekte van Duchenne wordt overgedragen door het X-chromosoom en komt dus enkel voor bij jongens. De ziekte wordt veroorzaakt door een enzymafwijking. De ziekte van Steinert komt voor bij volwassenen, begint rond de leeftijd van 30 jaar en wordt overgedragen door chromosoom 19; ze wordt gekenmerkt door een degeneratie van de spieren.
 • Toxische oorsprong: een toxische myopathie wordt veroorzaakt door chronische vergiftiging, met name door alcohol, amfetamines en bepaalde drugs zoals heroïne. Ook (langdurige) inname van bepaalde geneesmiddelen, met name corticoïden, kunnen een spierziekte veroorzaken.
 • Endocriene oorsprong: een slechte werking van de schildklier (ziekte van Basedow, hypothyroïdie) of van de bijnieren (ziekte van Cushing) kan een progressieve spierzwakte teweegbrengen die lijkt op een myopathie.
 • Metabole oorsprong: spierafwijkingen die worden veroorzaakt door ziekten die te wijten zijn aan een tekort van enzymen die een rol spelen in de metabole systemen die de spieren van energie voorzien. Ze veroorzaken biochemische stoornissen door te veel kalium of een slecht glucoseverbruik door de spieren. Voorbeelden daarvan zijn glycogenosen, ziekten die worden veroorzaakt door een aangeboren enzymtekort. Metabole myopathieën zijn veel zeldzamer.

Praktische adviezen

Informatie inwinnen. Dat is de eerste stap om te leren leven met een neuromusculaire ziekte. Informatie inwinnen bij de huisarts of bij patiëntenverenigingen. Het is immers belangrijk zich gesteund te weten en ervaringen uit te wisselen. De omgeving inlichten. De ziekte aan de naaste familieleden uitleggen. Het is niet goed zich in stilte te hullen, laat de mensen maar horen wat u te zeggen hebt. Dat biedt de omgeving ook de mogelijkheid blijk te geven van sympathie en u te helpen. Zorg ervoor dat het kind een stabiele psychologische omgeving heeft. Dan zal het kunnen ontluiken en normaal naar school gaan. Bijna 2/3 van die kinderen gaat naar de middelbare school en 20% van de volwassenen doet hogere studies. Een goede sociale en professionele integratie reikt dus verder dan louter medische aspecten.

Artikel gepubliceerd door op 22/10/2002

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Ziekten en aandoeningen, rubriek Bot, Gewricht, Spieren

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de Assepoes72
Door Assepoes72 26/01/15 - 07.57
Goeiemorgen, ik ben nieuw op dit forum. Ik ben een Nederlandse vrouw van 42. Een jaar geleden is er door de huisarts een vermoeden van fibromyalgie vastgesteld.  Nu een jaar later zit ik pas in de ...

Uw interactief gedeelte over Neurologische ziekten

Neem deel aan de meest recente discussies

 • IK HEB REEDS 10 J DIE ZIEKTE 3 JAAR WEER GEWERKT MAAR NU KAN HET NIET MEER VEEL PIJN STA WEER OP ...

  Par kenzie 01/03/2012 - 15h37

  79
  antwoorden
  10239 raadplegingen
 •       Mijn vriendin is 78 jaar ,en ben zelf 75 jaar ,mijn vrouw is dement ...

  Par adriaan 23/06/2012 - 13h00

  2
  antwoorden
  1220 raadplegingen
 •         Ik heb al meer dan 10 jaar fibromyalgie in de ergste graag . Ik zit...

  Par moederke 25/06/2012 - 14h42

  6
  antwoorden
  1685 raadplegingen
 • U kan dat ene lichte vorm van epilepsie noemen maar de artsen lieten me voor rijpe peer staan in ...

  Par Dolma 22/04/2012 - 08h52

  2
  antwoorden
  565 raadplegingen
 • ik ben een vrouw 61 jaar er is verleden jaar ms vast gestelt en ik kan me er moeilijk over heen...

  Par woll 01/07/2012 - 22h48

  2
  antwoorden
  682 raadplegingen