• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Allergische rhinitis? Probeer de desensibilisatie!

Allergische rhinitis? Probeer de desensibilisatie!Het aantal Belgen dat last heeft van allergische rhinitis stijgt voortdurend. En toch is de enige afdoende behandeling - de desensibilisatie - bitter weinig bekend. Als u overweegt om ze te volgen: het is nu het moment ervoor… Dan gaat u het komende jaar misschien tegemoet met een lente zonder niesbuien...

De desensibilisatie is bij met mensen met allergieën nog te weinig bekend

Uit een enquête die gevoerd werd bij 450 mensen met allergische rhinitis blijkt dat de helft van de ondervraagden al had horen spreken over desensibilisatie. Van die helft had 56% er een positief beeld van. Als reden gaven ze vooral dat de behandeling de levenskwaliteit en het zich goed voelen verbetert. Maar 14% dacht er negatief over en gaf als reden de problemen bij de behandeling, de duur ervan en de onzekere resultaten.
Maar hoe zat het in de praktijk? Amper 50% van de mensen aan wie werd voorgesteld om een behandeling van desensibilisatie te volgen, ging er ook op in en liet zich dus desensibiliseren, Ongeveer 60% ervan verklaarde achteraf tevreden te zijn.
De desensibilisatie Is een immunotherapie en op dit moment de enige behandeling voor allergische rhinitis. Met deze therapie kunnen patiënten genezen van allergische rhinitis. Sinds de desensibilisatie sublinguaal wordt uitgevoerd, heeft ze maar als enig nadeel meer dat ze lang duurt.

De desensibilisatie in de praktijk

Bij de desensibilisatie worden dosissen van het allergeen dat de allergische reacties uitlokt, aan de patiënt toegediend, eerst een kleine dosis, daarna een almaar grotere dosis. De bedoeling is om de gevoeligheid voor deze stof zo geleidelijk aan af te bouwen.
Injecties worden almaar minder gebruikt en vervangen door de sublinguale toediening. Daarbij worden de dosissen van het 'allergeen rechtstreeks onder de tong gelegd
Het voordeel hiervan is dat de dosissen van het allergeen sterker geconcentreerd zijn, waardoor men heel snel aan de optimale dosis zit (15 tot 20 dagen). De bijwerkingen treden zelden op, de behandeling gebeurt thuis en de techniek is ook gemakkelijk toe te passen bij jonge kinderen.

Artikel gepubliceerd door op 09/09/2009

Bronnen: Journal international de médecine, www.jim.fr, 22 augustus 2008.

Vindt u het artikel interessant?