Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Allergische rhinitis en conjunctivitis

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2008 - 00h00
-A +A

Een lopende, verstopte of jeukende neus, hevige niesbuien die maar niet stoppen, tranende en rode ogen… dit zijn de symptomen van een allergische rhinitis, een kwaal waarmee elke lente opnieuw duizenden mensen geconfronteerd worden die allergisch zijn voor pollen.

Pollenallergie en allergische rhinitis: wat is het precies?

Een pollenallergie en een allergische rhinitis veroorzaken erg hinderlijke symptomen die de meeste patiënten maar niet kunnen onderdrukken: permanent lopende neus, verstopte neus, ademhalingsproblemen, hevige niesbuien, jeukende neus, prikkelende ogen, tranende ogen enz.
De symptomen zijn op zich niet ernstig en zelfs banaal. Maar allemaal samen (niezen + lopende neus + jeukende neus ) kunnen ze de levenskwaliteit ingrijpend aantasten, omdat de slaap verstoord wordt ('s nachts geregeld wakker worden) en er vermoeidheid en hoofdpijn optreden. Dergelijke gevolgen hebben een directe weerslag op de vrijetijdsbeleving, het professionele leven of zelfs het dagdagelijkse leven.

Een allergische rhinitis kan soms ook tranende ogen veroorzaken

Een allergische rhinitis richt zich in principe alleen op de neus. De symptomen zijn toe te schrijven aan een ontsteking van het neusslijmvlies die leidt tot verstopping van de neus.
Maar heel vaak reiken de symptomen van een allergische rhinitis verder dan de neus-, keel- en oorstreek en verspreiden ze zich naar de oogstreek. Zo ondervindt 66% van de mensen met een allergische rhinitis ook hinder aan de ogen: meestal jeuken of tranen ze. In dat geval hebben artsen het over allergische rhinoconjunctivitis. Al naargelang van de ernst en de frequentie van de oogsymptomen spreekt men ook over allergische conjunctivitis. De symptomen zijn dan nog heviger: rood aanlopende ogen die jeuken en tranen, gezwollen oogleden, met vooral een erg hinderlijk gevoel alsof er zand in de ogen zit.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2008 - 00h00 Persdossier Schering-Plough, 19 maart 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 03/04/2013 - 10h07

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis . Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ve...

Pollenallergie: desensibilisatie Gepubliceerd op 01/03/2016 - 16h52

Niesbuien, lopende neus, geïrriteerde ogen, problemen met de luchtwegen... pollenallergie is voor duizenden mensen een echte plaag. Er bestaan oplossingen om deze reacties te voorkomen en te verzorgen. Naast de symptomatische behandelingen is het ook...

Meer artikels