• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Allergieën voor haarproducten

Allergieën voor haarproducten Haarverven, ontkleur-, permanent-, ontkroes- en fixeerproducten, … Deze producten zijn niet zomaar onschuldig en kunnen vooral allergieën veroorzaken bij kappers, zowel huid- als luchtwegallergieën. De grootste boosdoeners onder de chemische producten zijn persulfaten…

Beroepsallergieën

Allergieën zijn schering en inslag in de kappersector, of het nu om huidallergieën (eczeem, netelroos) of om luchtwegallergieën (rinitis, astma) gaat. Volgens het "Observatoire francais des asthmes professionnels" (Frans onderzoekscentrum voor beroepsastma) is het kappersberoep de vierde belangrijkste oorzaak van deze ziekte. Dat hoeft niet te verbazen als we de lijst zien van chemische producten die elke dag gebruikt worden in deze sector: shampoos (tensioactieve producten), ontkleurmiddelen (zuurstofwater), andere producten in poedervorm (ammoniak, persulfaten), haarverven (alkaliniserende, antioxiderende, nitraathoudende kleurstoffen, naftochinonen, aromatische verbindingen), permanentproducten (ammoniumthioglycolaten, bisulfieten, zuurstofwater, perboraten, persulfaten), ontkroesmiddelen, fixeerproducten (lak en gel: polyvinylpyrolidon) enz.

Hoofdbeschuldigden: persulfaten

Een nieuwe studie - de grootste die ooit aan dit onderwerp werd gewijd - probeerde de precieze risicofactoren, de aard van de "schuldige" stoffen en hun impact na te gaan. De gegevens werden verzameld bij 47 proefpersonen die tussen 1996 en 2004 op consult gingen op een afdeling allergologie en pneumologie, wegens vermoeden van astma. Hun gemiddelde leeftijd was 25 jaar, met extremen van 17 tot 52 jaar, en 43 van deze professionals waren vrouwen. De diagnose astma werd bij 24 personen - d.w.z. bij 51 % van de bestudeerde populatie - bevestigd via een klassieke provocatietest. Bij 21 van hen ging het om sulfaten, in twee gevallen om haarverf, in één geval om latex. Dertien personen leden ook aan beroepsrinitis. Ook hier waren vooral persulfaten de boosdoeners. Elf personen hadden eveneens last van huidklachten. De eerste symptomen van astma door persulfaten doen zich voor na langdurige blootstelling en een lange latentieperiode die tot 9 jaar kan duren.

Artikel gepubliceerd door op 31/01/2006

Bronnen: Moscato G. et coll., Chest, 128 : 3590-98, 2005.

Vindt u het artikel interessant?