Allergieën: soja is niet altijd een bondgenoot

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/05/2008 - 00h00
-A +A

Soja heeft positieve effecten op de gezondheid, zo blijkt uit wetenschappelijke studies, maar dat wil nog niet zeggen dat soja een wondermiddel is. Er zijn ook heel wat mensen die allergisch zijn aan soja.

De goede reputatie van soja: verdiend maar overdreven

Dat soja weldoende effecten heeft op de gezondheid werd door een aantal studies aangetoond. soja is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en het zou ook bijdragen tot de preventie van kanker, maar dat tweede effect kon nog niet onomstotelijk aangetoond worden. soja kan vrouwen helpen die in de menopauze zijn en de aanzienlijke levensduur van Japanners in het bijzonder en alle Aziaten in het algemeen, kan onder meer toegeschreven worden aan de hoge consumptie van soja. Dat maakt dat sinds een tiental jaar de consumptie van soja sterk aanbevolen wordt. Soms zelfs een beetje te veel.

Voorzichtig met melk!

soja heeft naast voordelen ook nadelen. Het kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor allergieën. soja is geen groot allergeen, vooral niet als je het aantal mensen met een allergie vergelijkt met het groot aantal mensen dat soja consumeert, maar voorzichtigheid is wel aangewezen. De symptomen van de allergie kunnen divers zijn. Het gaat van astmacrisissen tot huidsymptomen (netelroos en andere). Het probleem komt het vaakst voor bij kinderen, maar gelukkig neemt de allergie spontaan of om helemaal te verdwijnen op volwassen leeftijd. Meer problemen zijn er met een derivaat van soja, met sojamelk. Het product ziet er uit als koemelk, maar het heeft niet dezelfde eigenschappen. Het wordt vaak aan kinderen gegeven ter vervanging van koemelk, maar dat is niet echt een goed idee!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/05/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Soja: de rijzende ster aan het voedingsfirmament Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Soja en sojaderivaten zijn zo stilaan hun plaatsje onder de zon aan het veroveren in onze voeding. Al wie zijn cholesterol onder controle wil houden of een alternatief zoekt voor koemelk, kan hier alleen maar wel bij varen...

Moeten we soja eten? Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Tenzij u vegetariër of een liefhebber van de Aziatische keuken bent, zult u misschien niet zo vaak soja eten. Deze peulvrucht is in heel wat producten terug te vinden en heeft de reputatie goed te zijn voor de gezondheid, al geldt dat niet voor ieder...

Cholesterol en soja: een doeltreffend duo... Gepubliceerd op 11/08/2015 - 15h58

De regelmatige consumptie van soja krijgt heel wat positieve eigenschappen toegeschreven. Nu wordt alvast bevestigd dat soja in de vorm van 'zuivelproducten' het cholesterolgehalte doet dalen en de gezondheid van de beenderen beschermt.

Soja: hét gezonde eiwit bij uitstek? Geüpdatet op 10/02/2014 - 09h58

Het is vandaag geen nieuws meer: de Belg eet te veel vlees en vooral te veel rood vlees. Nu de gezondheidsvoordelen van vegetarisch eten – al is het maar één dag per week – steeds meer erkend worden, blijkt soja een bijzonder interessant vervangingse...

Meer artikels