• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Allergieën: soja is niet altijd een bondgenoot

Allergieën: soja is niet altijd een bondgenoot Soja heeft positieve effecten op de gezondheid, zo blijkt uit wetenschappelijke studies, maar dat wil nog niet zeggen dat soja een wondermiddel is. Er zijn ook heel wat mensen die allergisch zijn aan soja.

De goede reputatie van soja: verdiend maar overdreven

Dat soja weldoende effecten heeft op de gezondheid werd door een aantal studies aangetoond. soja is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en het zou ook bijdragen tot de preventie van kanker, maar dat tweede effect kon nog niet onomstotelijk aangetoond worden. soja kan vrouwen helpen die in de menopauze zijn en de aanzienlijke levensduur van Japanners in het bijzonder en alle Aziaten in het algemeen, kan onder meer toegeschreven worden aan de hoge consumptie van soja. Dat maakt dat sinds een tiental jaar de consumptie van soja sterk aanbevolen wordt. Soms zelfs een beetje te veel.

Voorzichtig met melk!

soja heeft naast voordelen ook nadelen. Het kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor allergieën. soja is geen groot allergeen, vooral niet als je het aantal mensen met een allergie vergelijkt met het groot aantal mensen dat soja consumeert, maar voorzichtigheid is wel aangewezen. De symptomen van de allergie kunnen divers zijn. Het gaat van astmacrisissen tot huidsymptomen (netelroos en andere). Het probleem komt het vaakst voor bij kinderen, maar gelukkig neemt de allergie spontaan of om helemaal te verdwijnen op volwassen leeftijd. Meer problemen zijn er met een derivaat van soja, met sojamelk. Het product ziet er uit als koemelk, maar het heeft niet dezelfde eigenschappen. Het wordt vaak aan kinderen gegeven ter vervanging van koemelk, maar dat is niet echt een goed idee!

Artikel gepubliceerd door op 13/05/2008

Vindt u het artikel interessant?