• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Allergie voor juwelen en cosmetica

Allergie voor juwelen en cosmeticaAllergie voor cosmetica en juwelen is een frequent probleem: allergie voor een armband, een uurwerk of oogschaduw bijv. Maar de allergie blijft beperkt tot de huid en tast slechts uitzonderlijk het slijmvlies aan, maar nooit de luchtwegen.

Een contactfenomeen dat in twee stappen verloopt

Sensibilisatie: het voorwerp of de stof wordt lang of herhaaldelijk op de huid aangebracht. De sensibilisatieperiode kan zeer lang zijn. Het probleem komt zelden voor bij kinderen, maar vaker bij jonge meisjes, die zich immers vroeger gaan tooien met juwelen en andere fantasieartikelen. Klinische fase: de allergie wordt zichtbaar. Er verschijnen rode jeukende vlekken. Een irritatiereactie manifesteert zich ongeveer 6 uur na het contact, maar de contactallergie manifesteert zich over het algemeen later, 1 tot 4 dagen na het contact. Daarom worden huidtests ook niet dadelijk afgelezen.

Nikkel, de frequentste oorzaak

De belangrijkste allergiserende stof in juwelen is nikkel. Andere metalen zoals goud, koper en zilver, veroorzaken slechts zelden allergie tenzij er nikkel in zit. Bij allergie voor cosmetica moet de oorzaak over het algemeen worden gezocht in de excipiëntia zoals parfums, parafenyleendiamine (haarlak), plantaardige stoffen en bewaarmiddelen.

Artikel gepubliceerd door op 24/12/2002

Bronnen: Mededeling van het ANAICE, Syndicaat van Franstalige Allergologen. www.anaice.org, november 2002

Vindt u het artikel interessant?