• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Allergie voor geneesmiddelen: realiteit of inbeelding?

Allergie voor geneesmiddelen: realiteit of inbeelding?

Omdat ze meestal via huidreacties tot uiting komen, worden allergieën voor geneesmiddelen vaak ten onrechte overgediagnosticeerd. Het mijdgedrag dat er uit voortvloeit, is dus niet altijd gerechtvaardigd en kan problemen opleveren. Het is van cruciaal belang dat een allergologische balans kan worden opgemaakt zodat de allergie kan worden bewezen.

Een vermeende allergie voor geneesmiddelen onderscheiden van een echte allergie

We hebben te vaak de neiging om huidproblemen met allergie te associëren en vergeten daarbij dat infecties en de ziekten zelf ook het optreden van uitslag kunnen veroorzaken. Daardoor worden geneesmiddelenallergieën vaak overgediagnosticeerd. Voor penicilline blijkt bijvoorbeeld in acht van de tien gevallen dat een allergologisch onderzoek geen allergie uitwijst. Sommige geneesmiddelen op basis van cortisone kunnen ook een roodheid van de huid veroorzaken. Andere, zoals antibiotica van de familie van de tetracyclines, kunnen reacties van fotosensibilisatie veroorzaken, terwijl siropen met codeïne of het antbioticum Vancomycine histamine kunnen vrijmaken (substanties die door het organisme worden geproduceerd en de meeste onmiddellijke allergische reacties veroorzaken). Al deze reacties wijzen niet noodzakelijk op een allergie. Maar ongeacht of ze reëel of vermeend is, leidt ze wel tot een mijdgedrag met het betrokken geneesmiddel. En soms veroorzaken de alternatieve geneesmiddelen andere bijwerkingen. Daarom is het belangrijk om na te gaan of het echt om een allergie gaat. Als er sprake is van huiderupties is het uiteraard beter de inname van het verdachte geneesmiddel stop te zetten. Maar vaak is het niet de juiste reflex om dit geneesmiddel levenslang te mijden en daarom is het belangrijk een allergologische balans op te maken.

Wat zijn de symptomen van een allergie voor geneesmiddelen?

De meest voorkomende symptomen zijn huidproblemen, oedeem van de oogleden, algemene opzwelling van het gezicht en uitslag die over heel het lichaam verspreid is en al dan niet jeuk veroorzaakt. Maar er zijn heel verscheiden reacties, zoals eczema, grote en uitgebreide rode vlekken in combinatie met koorts of astma-aanvallen of een aantasting van inwendige organen zoals de nieren of de lever.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2015
Origineel artikel geschreven door op 02/05/2006

Bronnen: 1ste Frans congres over allergologie, Parijs 12 tot 14 april 2006, mededeling van Pr. Pascal Demoly, pneumoloog en allergoloog, Onderzoeksafdeling allergieën in het Hôptial Arnaud van Villeneuve, Centre Hospitalier Universitaire Montpellier (Frankrijk).

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Allergisch, maar waarvoor?

Vindt u het artikel interessant?