Allergie voor chroom: opgelet met lederen schoenen en handtassen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/04/2013 - 14h56
-A +A

Enkele jaren geleden werden schoenen voor baby’s uit de handel genomen omdat ze zware huidproblemen konden veroorzaken.

De oorzaak waren sporen van hexavalent chroom in het leder. Waar staan we vandaag?

PUB

Hexavalent chroom in onze schoenen

Hexavalent chroom is geen product dat bewust wordt toegevoegd bij de productie van schoenen. De stof vormt zich tijdens het looien van het leder, als de verschillende chemische producten vermengd worden.

Op papier nemen de producenten en verkopers van schoenen en andere lederwaren maatregelen om te voorkomen dat er in de producten die bij ons in de winkel liggen hexavalent chroom zit.

Maar in de praktijk bevatten meer dan 30% van de artikelen die momenteel op de markt komen meer dan 3 mg hexavalent chroom per kilo. Dat is de op dit ogenblik maximale toegestane concentratie.

 

Hexavalent chroom: welk gevaar is er voor de huid?

Hexavalent chroom lokt mogelijk allergieën uit. Het kan zware huidproblemen veroorzaken in zones die met het leder in aanraking komen. Dat zijn dus meestal de voeten.

Maar ook andere zones kunnen getroffen worden, zoals de polsen (door het lederen bandje van een horloge). Ook in andere lederen producten – van jassen tot handtassen – kan hexavalent chroom zitten, maar die geven over het algemeen minder problemen omdat het contact met de huid maar van korte duur is.

Volgens de huidige cijfers is 0,2 tot 0,7% van de bevolking allergisch voor hexavalent chroom. In Europa komt dat neer op zo’n drie miljoen mensen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/04/2013 - 14h56

Communiqué de l'European Chemicals Agency. Jacobs, M.C. et al., "dermatite allergique de contact", Encyclopédie médico-chirurgicale.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Help, ik heb zweetvoeten! Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h56

Zweten is een natuurlijk fenomeen, maar het is niet altijd makkelijk om ermee te leven. En als het onze voeten zijn die zweten, is er gevaar voor geurtjes, schimmel en andere onaangename bijwerkingen. Met enkele simpele regels zijn die rampzalige toe...

Sporters: draag goed zorg voor uw voeten Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h20

Onze voeten dragen het volledige gewicht van ons lichaam. Tijdens sport activiteiten, zoals hardlopen bijvoorbeeld, doen zij dienst als schokbrekers en bij elke stap, ondergaan ze letsels. Als we rekening houden met de essentiële rol die onze voeten...

10 beweringen over transpiratie : juist of fout ? Gepubliceerd op 12/08/2013 - 22h23

Zweten is te zien, te ruiken. Het is onesthetisch en het is hinderlijk, voor de persoon in kwestie én voor anderen. Overdadig zweten bevordert het zelfvertrouwen niet. Hoe beperkt u het zweten en herstelt u uw comfort en innerlijke rust ?

De schoenen die u nodig hebt: maak de juiste keuze! Gepubliceerd op 03/01/2012 - 10h52

Mode, het esthetisch aspect, de combinatie met de rest van de outfit... Het is niet altijd vanzelfsprekend om het paar schoenen te kiezen dat het best bij u past, met andere woorden het paar dat goed is voor uw gezondheid. Kiest u het verkeerde paar...

Meer artikels