• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Allergie: geen huidcrème met olienoten tijdens de kinderjaren!

Allergie: geen huidcrème met olienoten tijdens de kinderjaren!Het aanbrengen op de huid van een crème op basis van pinda's tijdens de kinderjaren bevordert allergieën.

Sommige mensen ontwikkelen allergische reacties van amper één pinda: netelroos, oedeem, astma, spijsverteringsproblemen en, nog erger, anafylactische shock, een daling van de bloeddruk die tot de dood kan leiden. De enige oplossing is om, zelfs via de huid, elk contact met pindaproteïnes te vermijden. Die raad is echter niet altijd makkelijk op te volgen, omdat pinda's verwerkt zitten in heel wat voedingsmiddelen en cosmetische producten, zoals shampoos en crèmes. Pinda-allergie komt sinds enkele jaren steeds vaker voor, maar afgezien van gelijkaardige gevallen in de familie en een zekere erfelijkheid is er geen enkele risicofactor van deze allergie bekend.

Tijdens deze studie werd een groep kinderen met een pinda-allergie vergeleken met twee controlegroepen (één werd door lottrekking samengesteld, de andere bestond uit kinderen waarvan de moeder of zijzelf een voorgeschiedenis hadden van eczeem). In totaal waren 49 kinderen allergisch voor pinda's. Er werd geen enkele prenatale sensibilisering aangetoond door de voeding van de moeder. De specifieke IgE-antilichaampjes tegen pinda's waren onvindbaar in het bloed van de navelstreng en de pinda-allergie was onafhankelijk van het gebruik van sojamelk.Het gebruik van huidcrèmes op basis van pinda-olie was verbonden met het voorkomen van een allergie. Het gebruik van crèmes op basis van pinda-olie op grote huidletsels door eczeem verhoogt ook het risico om een allergie te ontwikkelen. Ten slotte suggereert het onderzoek dat de combinatie met sojaproteïnes een kruisreactie veroorzaakt.Als besluit kunnen we zeggen dat het tot aanbeveling strekt tijdens de kinderjaren geen crèmes met pinda-olie te gebruiken, omdat dat een allergeen kan zijn.

Artikel gepubliceerd door op 13/05/2003

Bronnen: Lack G. et coll., N. Engl. J. Med., 348 : 977-985, 2003.

Vindt u het artikel interessant?