• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Allergie: een hond houden kan!

Allergie: een hond houden kan!Een hond in huis hebben zou gunstig zijn voor kinderen die allergisch zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek. De hond zou de gevoeligheid voor luchtwegallergenen verminderen.

Uitschakelen van de allergenen als het mogelijk is

De ideale oplossing voor mensen die allergisch zijn is het uitschakelen van de allergenen waarvoor ze gevoelig zijn. Maar die radicale aanpak is zelden mogelijk en alles hangt natuurlijk af van het type allergenen dat in het spel is.
Soms is het mogelijk om contact met de allergenen te beperken, maar een groot deel van de luchtwegallergenen zijn gewoon niet uit te schakelen. Dat is het geval met pollen, stof, tabak, haar van dieren, enz.
Er worden wel bepaalde maatregelen aangeraden: geen dieren in huis, geen tapijt, niet picknicken of wandelen tijdens de piekperiodes van de pollenproductie, geen blootstelling aan passief roken, enz.

Een hond in huis vermindert de gevoeligheid voor luchtwegallergenen

De gegevens rond huisdieren spreken elkaar tegen. Al langer wordt aanbevolen om geen behaarde dieren, zoals honden en katten, in huis te nemen. Voor katten verandert er niets, maar er zijn aanwijzingen dat honden niet schadelijk zouden zijn, integendeel zelfs.
Een Duitse studie heeft 3.000 kinderen gevolgd van de geboorte tot hun zesde jaar. Hun levensomstandigheden en hun contact met diverse allergenen werden onderzocht aan de hand van vraaglijsten die door hun ouders werden ingevuld. Zo werd ontdekt dat een hond in huis hebben de gevoeligheid van de kinderen voor luchtwegallergenen vermindert. Kinderen die een hond rond zich hebben zouden zo minder gevoelig zijn voor pollen en andere ingeademde allergenen.
Het is nog te vroeg om iedereen aan te raden om een hond in huis te halen. Eerst is er nog verder onderzoek nodig.

Artikel gepubliceerd door op 27/05/2008

Bronnen: Heinrich J. et coll., European Respiratory Journal, 29 april 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten