Alkalinedieet

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 18/08/2016 - 15h46
-A +A

Het wordt ook wel 'zuur-basedieet' genoemd, 'anti-zuurdieet' of in het Engels 'alkalin diet’. 

Het komt regelmatig terug in beeld, want het is een dieet dat bijzonder gewaardeerd wordt door veel vrouwelijke sterren die het promoten: zij vrezen een zogenaamde lichamelijke zuurgraad, die zowel schadelijk zou kunnen zijn voor hun gezondheid als voor hun gewicht.

PUB

Het wordt ook wel 'zuur-basedieet' genoemd, 'anti-zuurdieet' of in het Engels 'alkalin diet’. lkalinedieet

Een zuur is een substantie die zorgt voor het vrijkomen van waterstofionen (H+), de afvalstoffen van het energiemetabolisme. Deze H-ionen worden geneutraliseerd door een basische stof (oftewel alkaline, dat is hetzelfde).

Getuige van de balans tussen deze twee is de pH van het bloed of eventueel die van de urine.

De pH is het 'waterstofpotentieel'. Het meet de chemische activiteit van de waterstofionen (H+). Op een schaal van 0 tot 14 is die neutraal rond de 7. Hoe verder onder dat cijfer, hoe zuurder. En andersom, hoe meer erboven, hoe meer alkalisch.

De normale pH van het bloed en de celvloeistoffen ligt tussen 7,35 en 7,45: dus heel licht alkalisch en vooral uiterst stabiel. We zijn daarvoor uitgerust, omdat we beschikken over een stofwisselingssysteem dat zorgt voor een permanent evenwicht tussen zure en basische stoffen.

Behalve onder bepaalde nogal dramatische omstandigheden, waarin er sprake is van acute metabole acidose. Ons systeem kan het dan niet langer aan en de nieren kunnen het teveel aan zuur niet meer afdrijven. Dat kan gebeuren bij een slecht gecontroleerde diabeticus, te lang vasten, hevige diarree en aspirinevergiftiging (die ontstaat door salicylzuur).

 

Principes van het alkalinedieet

Aanhangers van het alkalinedieet zijn er van overtuigd dat hun organisme te zuur is en dat alle kwalen, vermoeidheid, stress, gewichtstoename, kanker en hart- en vaatziekten afkomstig zouden zijn van deze zuurgraad. Tot nu toe heeft nog geen enkele studie dat aangetoond.

Het gaat er echter om het evenwicht tussen zuur en base in ons lichaam te herstellen.

Daartoe dient het aantal zuurvormende voedingsmiddelen te worden teruggebracht, ten gunste van alkalinevormende voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen worden geclassificeerd als zuurvormend of alkalinevormend, al naargelang hun gehalte aan proteïnes, minerale zouten en het soort metabolische afvalstoffen.

Zuurvormende voedingsmiddelen:

  • vlees en alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan dierlijke proteïnen, die niet alleen zuurvormende minerale zouten als chloor, zwavel en fosfor bevatten, maar ook zorgen voor veel zure afvalstoffen,

  • fabrieksproducten,

  • gezoete producten,

  • alcohol- en cafeïnehoudende drankjes.

Alkalinevormende voedingsmiddelen:

  • fruit en groente, omdat die alkalinevormende mineralen bevatten als magnesium, calcium, sodium en potassium, en bijzonder weinig proteïnen, chloor, zwavel en fosfor,

  • specerijen.

Min of meer alkalinevormende of zuurvormende voedingsmiddelen:

  • graanproducten, zuivelproducten, vetstoffen.

Het alkalinedieet bestaat uit:

  • het eten van zoveel mogelijk groente (met inbegrip van fijne kruiden) en fruit (vers en gedroogd),
  • zorgen voor goed gekruide voeding met weinig of geen dierlijke proteïnen,

  • zoveel mogelijk vermijden of helemaal uitbannen van fabrieksproducten, suiker, koffie en alcohol.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 12/04/2014 - 11h36 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 18/08/2016 - 15h46
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alkaline Diet, het dieet van de celebrity’s! Geüpdatet op 18/09/2013 - 11h33

Momenteel is het 'Alkaline diet ' erg in de mode. Het wordt vurig verdedigd en gepromoot door heel wat vrouwelijke stars, de slanke Victoria Beckham op kop. Zij heeft de voordelen ervan zelfs aan haar volgers getwitterd (en dat zijn er intussen bijna...

Citrusvruchten in de kijker Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Ze zijn dé stervruchten van de winter. Wie? De citrusvruchten natuurlijk! Hun rijkdom aan vitamine C beschermt ons tegen de winterkou, maar da's lang niet hun enige voedingstroef. Een bijzondere fruitfamilie onder de loep…

Gooi met tomaten! Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Wist u dat de tomaat een vrucht is? Ze levert weinig energie, maar haar voedingswaarde stijgt als ze gekookt wordt. Tomatensaus: het geheim van de gezondheid van zuiderlingen?

Meer artikels