Karen De Becker, Gezondheidsjournaliste

Alcoholverslaving: medicatie helpt om te ontwennen

Gepubliceerd door Karen De Becker, Gezondheidsjournaliste op 28/09/2016 - 15h00
-A +A

Wie een alcoholverslaving heeft, kan gebaat zijn met medicatie. De patiënt neemt die in samenspraak met een arts, die op de hoogte is van het alcoholprobleem. Toch is medicatie alleen nooit een goede oplossing.

Medicatie en een alcoholverslaving

Het is belangrijk om een alcoholverslaving aan te pakken. Te veel alcohol drinken houdt immers grote gezondheidsrisico’s in. Er zijn verschillende geneesmiddelen op voorschrift verkrijgbaar die de alcoholverslaafde kunnen helpen van zijn verslaving af te geraken.

Antabuse® maakt ziek bij alcoholgebruik

Het oudste geneesmiddel op de markt is Antabuse®. Het verhindert de vlotte afbraak van alcohol, waardoor de patiënt die deze medicatie neemt en toch alcohol drinkt, onaangename bijwerkingen krijgt zoals huiduitslag, roodheid, hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid en hyperventilatie Dit geneesmiddel wordt vaak voorgeschreven aan mensen met een alcoholverslaving, die de intentie hebben om te stoppen met drinken, maar daar – ook na verschillende pogingen - niet in slagen. Hoewel het verleidelijk kan lijken het middel ongemerkt toe te dienen, heeft Antabuse alleen maar zin als het uit vrije wil wordt genomen. Wetenschappelijke studies bevestigen de werkzaamheid van Antabuse niet, omdat er niet dubbelblind kan worden getest (de patiënt weet immers dat hij ziek zal worden als hij alcohol drinkt). Toch zijn de meeste patiënten er tevreden over.

Gepubliceerd door Karen De Becker, Gezondheidsjournaliste op 28/09/2016 - 15h00

Dr Frieda Matthys, psychiater gespecialiseerd in verslavingen, VUB.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alcohol, oorzaak van ondervoeding Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Alcohol kan een invloed hebben op de voedingstoestand: alcohol kan niet alleen andere voedingsstoffen vervangen, wat vooral leidt tot een onvoldoende inname van eiwitten, maar veroorzaakt ook een malabsorptie van bepaalde voedingsstoffen (met name vi...

Geen alcohol buiten de maaltijden ! Geüpdatet op 04/02/2003 - 00h00

Afgezien van de risico's van dronkenschap en levertoxiciteit verhoogt alcoholconsumptie op een nuchtere maag het risico op kanker van de bovenste luchtwegen en het bovenste deel van spijsverteringskanaal. Alcoholconsumptie is dus veel schadelijker bu...

Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels