• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Alcoholverslaving: medicatie helpt om te ontwennen

Alcoholverslaving: medicatie helpt om te ontwennen

Wie een alcoholverslaving heeft, kan gebaat zijn met medicatie. De patiënt neemt die in samenspraak met een arts, die op de hoogte is van het alcoholprobleem. Toch is medicatie alleen nooit een goede oplossing.

Medicatie en een alcoholverslaving

Het is belangrijk om een alcoholverslaving aan te pakken. Te veel alcohol drinken houdt immers grote gezondheidsrisico’s in. Er zijn verschillende geneesmiddelen op voorschrift verkrijgbaar die de alcoholverslaafde kunnen helpen van zijn verslaving af te geraken.

Antabuse® maakt ziek bij alcoholgebruik

Het oudste geneesmiddel op de markt is Antabuse®. Het verhindert de vlotte afbraak van alcohol, waardoor de patiënt die deze medicatie neemt en toch alcohol drinkt, onaangename bijwerkingen krijgt zoals huiduitslag, roodheid, hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid en hyperventilatie Dit geneesmiddel wordt vaak voorgeschreven aan mensen met een alcoholverslaving, die de intentie hebben om te stoppen met drinken, maar daar – ook na verschillende pogingen - niet in slagen. Hoewel het verleidelijk kan lijken het middel ongemerkt toe te dienen, heeft Antabuse alleen maar zin als het uit vrije wil wordt genomen. Wetenschappelijke studies bevestigen de werkzaamheid van Antabuse niet, omdat er niet dubbelblind kan worden getest (de patiënt weet immers dat hij ziek zal worden als hij alcohol drinkt). Toch zijn de meeste patiënten er tevreden over.

Artikel gepubliceerd door op 28/09/2016

Bronnen: Dr Frieda Matthys, psychiater gespecialiseerd in verslavingen, VUB.

Vindt u het artikel interessant?