• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Alcohol verstoort de slaap

Alcohol verstoort de slaapAlcoholverslaafden lijden net als ontwenden aan slaapstoornissen. Alcohol doet ons weliswaar sneller inslapen, maar leidt ook tot chronische slapeloosheid. Vermoeidheid is overigens één van de risicofactoren voor een terugval.

De effecten van alcohol op de slaap remmen het ontwenningsproces sterk af bij alcoholverslaafden. Slapeloosheid, vaak wakker worden, slechte slaapkwaliteit, … : deze symptomen werden geanalyseerd bij 63 voormalige drinkers. De enen waren nog geen 12 maanden geleden gestopt met drinken, de anderen al meer dan 1 jaar. Meer dan 50 % leed aan chronische slapeloosheid, terwijl dat bij de algemene populatie slechts 10 tot 15 % bedraagt. Deze chronische stoornissen komen zowel voor bij drinkers als bij personen die al geruime tijd ontwend zijn (langer dan 1 jaar).

Een terugvalfactor

Alcohol doet weliswaar sneller inslapen, maar leidt ook tot ernstige slaapstoornissen: slapeloosheid, vaak en vroegtijdig wakker worden, een minder lange diepe slaap enz. Slaapstoornissen veroorzaken helaas vermoeidheid, en dat is één van de risicofactoren voor een terugval bij ex-alcoholici, naast honger, woede en eenzaamheid. En zo is de cirkel rond. Toch vestigt deze vaststelling de aandacht op sommige problemen waarmee een alcoholverslaafde af te rekenen krijgt, en op het grote belang van een goede begeleiding.

Artikel gepubliceerd door op 07/10/2003

Bronnen: Clinical & Experimental Research, 14 augustus 2003.

Vindt u het artikel interessant?