Alcohol: de seriemoordenaar wordt stilaan ontmaskerd

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/08/2006 - 00h00
-A +A

Europa is wereldkampioen in de consumptie van alcohol. Het aantal aan alcohol verslaafde Europeanen zou 23 miljoen bedragen. Deze overconsumptie is verantwoordelijk voor 7,4% van de voortijdige overlijdens in de Europese Unie. Een verslag roept op tot doeltreffende maatregelen. ...

PUB

Wanneer komt er een Europees plan tegen alcohol?

De Europese Commissie wil een gemeenschappelijke strategie om de consumptie van alcohol te beperken in de Unie en om de kosten die daardoor veroorzaakt worden te doen dalen. Waarom? De cijfers in het verslag "L'alcool en Europe, une approche en santé publique" zijn angstaanjagend. Dr Peter Anderson, van het 'Institute of Alcohol in Londen en auteur van het verslag stelt dat alcohol verantwoordelijk is voor 7,4% van de voortijdige overlijdens in Europa en zo de derde mortaliteitsoorzaak in de Europese Unie. En dan gaat het alleen om overlijdens die het directe gevolg zijn van alcoholconsumptie en niet over mensen bij wie drinken indirect tot de dood leidt, zoals bijvoorbeeld het overlijden van mensen die drinken en roken.

Meer dan 20 miljoen Europeanen (23 miljoen) zijn verslaafd aan alcohol en daar zijn ook heel wat jongeren bij: meer dan één adolescent op de tien is de afgelopen maanden meer dan drie keer bewust dronken geweest.
Op economisch vlak lopen de kosten te wijten aan alcoholconsumptie op tot 125 miljard euro per jaar of 650 euro per gezin.

Alcohol en tabak: twee grote seriemoordenaars

Alcohol wordt sinds kort erkend als de seriemoordenaar die hij is. De belangstelling voor alcoholmisbruik kreeg in het verleden alleen aandacht als het om verkeersongevallen ging. Maar vandaag begint men verder te kijken, naar alle schade die 'drank' aanricht. Het neemt allemaal veel tijd in beslag, net zoals dat het geval was met tabak. Het duurde lang vooraleer algemeen aanvaard werd dat roken bijzonder schadelijk is voor de gezondheid. Het onderzoek van Doll dat het verband legde tussen longkanker en roken dateert van vijftig jaar geleden. Het was daarna nog lang wachten op de invoering van maatregelen.

We kunnen alleen maar hopen dat maatregelen om drankmisbruik te bestrijden niet zo lang op zich zullen laten wachten... Maar het heeft bijvoorbeeld al meer dan tien jaar geduurd vooraleer zwangere vrouwen te horen kregen dat alcohol de gezondheid ven de foetus in gevaar brengt. Misschien moet de meeste actie verwacht worden van de bedrijfswereld voor wie alcohol heel wat gevaren kan opleveren op financieel en productief vlak. Steeds meer human resources managers zijn op zoek naar oplossingen voor het probleem.

Dat er lange weg zal moeten afgelegd worden blijkt ook uit een blik op de Verenigde Staten. De consumptie van alcohol is er twee keer lager en de mortaliteit door kanker is er veel lager. Om tot een gelijke consumptie te komen, zouden Europese mannen niet meer mogen drinken dan vrouwen, met andere woorden één glas per dag. . . Het zijn namelijk vooral mannen die verantwoordelijk zijn voor de hoge consumptie van alcohol.
Een glas per dag is de ideale dosis. Op die manier kan je genieten van alcohol zonder de onaangename gevolgen te ondergaan.

Het is de notie van de hoeveelheid die aangepakt moet worden. Vermoedelijk zullen preventiecampagnes daar in de toekomst de nadruk op leggen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/08/2006 - 00h00 Persconferentie "Alcool, enjeux et politiques en Europe? Quelles réponses efficaces face au risque alcool ?", 21 juni2006, Parijs.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alcohol: schadelijker dan men denkt Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Alcohol wordt - nog beter dan tabak - goed aanvaard in onze maatschappij, hoewel dit stilaan begint te veranderen. Alcohol krijgt soms zelfs gunstige eigenschappen toegeschreven: alcohol zou het cardiovasculaire risico verlagen, de zgn. Franse parado...

Europese code tegen kanker Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Kanker is een ernstig volksgezondheidsprobleem en een belangrijke oorzaak van een vroegtijdige en vermijdbare dood in de Europese Unie. Om daar iets aan te doen, werd een nieuw preventie-instrument ontwikkeld: de "Europese code tegen kanker", uitgege...

Zwaar astma: een dringend probleem in heel Europa Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Uit een studie van de EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) blijkt dat de symptomen van zwaar astma een grote impact hebben op patiënten, hun gezin, zorgverleners en de samenleving in het algemeen. De EFA roe...

De Europese Unie steunt initiatieven tegen drugs Geüpdatet op 12/04/2010 - 00h00

De Europese Unie lanceerde in 2009 een driejarig Drugsactieplan . Het doel is oplossingen te zoeken voor het drugs probleem, maar de Unie geeft er de voorkeur aan het initiatief te laten aan particulieren, verenigingen en zelfs ondernemingen in plaat...

Meer artikels