Alcohol: schadelijker dan men denkt

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00
-A +A

Alcohol wordt - nog beter dan tabak - goed aanvaard in onze maatschappij, hoewel dit stilaan begint te veranderen. Alcohol krijgt soms zelfs gunstige eigenschappen toegeschreven: alcohol zou het cardiovasculaire risico verlagen, de zgn. Franse paradox. Maar dat wordt reeds aangevochten nu blijkt dat de hoeveelheid alcohol die een licht gunstig effect kan hebben, vrij klein is.

De besluiten van een follow-up van 26 jaar

Een studie die gedurende 26 jaar bij volwassenen werd uitgevoerd, bevestigt dat het cardiovasculaire risico reeds stijgt bij een matige alcoholconsumptie.Meer dan 32.180 personen werden lukraak geselecteerd uit de 450.000 inwoners van Stockholm en omgeving: 87% van de personen hebben geantwoord op de vragenlijst. Daarbij is gebleken dat:

  • 31% van de mannen en 7% van de vrouwen te veel alcohol dronken (meer dan 140 g alcohol per week);
  • 13% van de mannen en 29% van de vrouwen weinig alcohol dronken (minder dan 50 g alcohol per week).

Het cardiovasculaire risico blijkt reeds te stijgen vanaf een vrij matige alcoholconsumptie (vanaf 140 g zuivere alcohol per week ofwel ongeveer 14 glazen per week).Bij personen die overmatig veel alcohol drinken, stijgt de mortaliteit snel.

  • De mortaliteit door cerebrovasculaire accidenten (bijv. een trombose) stijgt met een factor 1,58.
  • De mortaliteit door cardiovasculaire accidenten stijgt met een factor 1,28;
  • De mortaliteit door maag-darmziekten (bijv. cirrose, maag-darmbloedingen) stijgt met een factor 4,65;
  • En de mortaliteit door ongevallen tenslotte stijgt met een factor 2,10.
Het cardiovasculaire risico stijgt ook bij mannen en vrouwen die weinig alcohol drinken (met een factor 1,23). Vrouwen die weinig alcohol drinken, vertonen bij een gelijke consumptie een hogere cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit dan mannen. Tot dusver is er nog geen duidelijke verklaring voor dit verschil: leefwijze, vatbaarheid voor alcohol, interacties met insuline en de geslachtshormonen zouden mogelijke verklaringen kunnen zijn.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00 Theobald H. et al., The effects of alcohol consumption on mortality and morbidity: a 26 year follow-up study - Journal of Studies on Alcohol 2001; 62: 783-789. CFES, Alcool Actualités, N° 7, mei/juni 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

Is alcohol kankerverwekkend? Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

Deze vraag is verrassend en toch dringt ze zich steeds vaker op. Lang werd aangenomen dat alcohol enkel in combinatie met roken kankerverwekkend was. Een lage dosis alcohol zou zelfs als beschermend kunnen worden beschouwd. Hoe zit het nu?

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Meer artikels