• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Alcohol: risicotieners opsporen

Alcohol: risicotieners opsporen Elementen vinden om tieners op te sporen die risico lopen op alcoholmisbruik: dat is het doel van heel wat onderzoekers en volksgezondheidsspecialisten, om op die manier preventieve acties uit te werken. Momenteel zijn er nog te weinig gegevens om een preventiebeleid op te baseren. Toch bestaan er een aantal gedragingen die de aandacht moeten wekken van ouders en gezondheidsprofessionals.

Gedragingen en klinische factoren die de aandacht moeten wekken

 • de drang naar kicks om de verveling te bestrijden, en vooral naar diverse psychoactieve stoffen. Die drang hangt vaak samen met impulsbeheersingsstoornissen, onder meer de zogenaamde periodieke explosieve stoornis, gokverslaving en kleptomanie.
 • alcoholverbruik op jonge leeftijd: alcoholisme onder de 20 jaar is bijzonder ernstig en komt voor bij jongeren met meer familiale antecedenten en meer gedragsstoornissen tijdens de kinderjaren. Ze hebben een grotere drang om te drinken en meer stemmingsschommelingen.
 • een zekere 'resistentie' tegen alcohol: tieners die goed tegen alcohol kunnen, lopen meer kans om verslaafd te raken, zoals blijkt uit blinde studies waarbij alle proefpersonen dranken consumeren zonder te weten of ze alcohol bevatten. Die resistentie kan deels genetisch bepaald zijn, zoals blijkt uit de follow-up van kinderen van alcoholici: 29 % werd op zijn beurt verslaafd na 8 jaar follow-up, tegen 11 % van de personen in de controlegroep.
 • vroegtijdige puberteit zou een risicofactor kunnen zijn voor alcoholverslaving, zoals blijkt uit een Finse studie bij tweelingen. Deze vaststelling moet echter bevestigd worden door prospectief onderzoek.
Alcoholmisbruik die echt het gevolg is van een psychiatrische stoornis (sociale fobie, depressie, manie) is daarentegen vrij zeldzaam. Er bestaat niet zoiets als een typeprofiel van de adolescent die risico loopt op alcoholverslaving. Toch loopt een tiener die alle voornoemde criteria vertoont, een bijzonder hoog risico en heeft hij beslist persoonlijke begeleiding nodig waarbij het voorkomen van het gebruik van psychoactieve stoffen centraal staat.

Artikel gepubliceerd door op 14/10/2003

Bronnen: Collectieve expertise 'Alcool ; dommages sociaux, abus et dépendance'. Inserm 2003 ; Schuckit MA., SMITH TL. A 8-year follow-up of 450 sons of alcoholic and control subjects. Arch Gen Psychiatry 1996 ; 53 : 202-210 ; Dick DM. et coll. Pubertal timing and sustance use : associations between and within families across late adolescence. Dev psychol 2000 ; 36 : 180-89.

Vindt u het artikel interessant?