PUBLICITÉ

Alcohol en wijn: hetzelfde cardiovasculaire voordeel?

Gepubliceerd door Hélène Joubert, journaliste santé op 17/07/2015 - 17h06
-A +A

Mensen die met mate en regelmatig alcohol drinken, krijgen minder cardiovasculaire problemen dan andere. Maar er zijn verschillen tussen bier-, sterkedrank- en wijndrinkers...

PUB

Wijn of bier? Wijn is in het voordeel!

De meeste wetenschappelijke studies tonen aan dat matige en regelmatige alcoholconsumptie een potentieel beschermend effect heeft op het hart, het hart- en vaatstelsel in het algemeen en zo ook de sterftekans beïnvloedt. Bij matige alcoholdrinkers daalt het risico op hart- en vaatziektes grosso modo met 20 tot 30 %, maar wijn neemt in dit plaatje een aparte plaats in. «De studies die zich op het soort alcohol hebben gefocust, tonen aan dat wijn op cardiovasculair vlak beter scoort dan de andere alcoholhoudende dranken», aldus prof. Ludovic Drouet, hoofd van de dienst Immunologie-Hematologie in het hôpital Lariboisière in Parijs. Volledigheidshalve moeten we er wel bij zeggen dat er voorlopig alleen onrechtstreekse bewijzen bestaan van de gunstige effecten van wijn op de mens en dat de resultaten in vitro of op proefdieren niet eenvormig zijn. Toch onderstrepen meerdere epidemiologische studies (studies van observaties onder de bevolking) de hypothese van een gunstig, aan wijn eigen effect op het cardiovasculaire risico. De eerste studie in dit verband is de Franse studie van professor Serge Renaud dat «Cohorte de Nancy» werd gedoopt (1). De onderzoekers volgden 35.000 mensen tussen 40 en 60 jaar en stelden vast dat de matige en regelmatige wijndrinkers minder cardiovasculaire problemen hadden dan de geheelonthouders. Zo daalde de sterftekans door cardiovasculaire problemen met ongeveer 30 % bij wie één of twee glazen wijn per dag dronk. Bij bier werd dit effect niet gevonden. 

Wijn- of bierdrinkers: verschillende eetgewoonten verstoren de analyses

 

De epidemiologische studies moeten wel met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, want het is moeilijk om rekening te houden met alle betrokken parameters! Wijndrinkers hebben bijvoorbeeld andere leefgewoonten dan bierdrinkers. Ook de Deense professor Morten Gronbaek (2) stelde een daling van de cardiovasculaire, coronaire (door falende hartslagaders) en globale sterfte vast bij mensen die alleen wijn drinken. De bierdrinkers scoorden op dat vlak veel slechter. Mensen die sterkedrank drinken, halen er zelfs helemaal geen voordeel uit, integendeel. Hun cardiovasculaire risico is zelfs groter dan dat van de geheelonthouders! Bij het uitpluizen van de kassabonnetjes van de 4.500 mensen die aan het Deense onderzoek deelnamen, stelden de onderzoekers compleet tegenovergestelde eetgewoonten tussen de wijn- en bierdrinkers vast. Terwijl de eerste groep onder meer groenten, mager vlees en olijfolie had gekocht, had de tweede groep voor een veel minder "gezonde" voeding gekozen (meer cholesterol, meer verzadigde vetzuren, minder vezels, enz.). 

Gepubliceerd door Hélène Joubert, journaliste santé op 17/07/2015 - 17h06

(1) Biol Res. 2004;37(2):183-7; (2) Am J Clin Nutr. 2002 Aug;76(2):466-72.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ