Alcohol, bier, wijn en jicht: welk verband?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/09/2014 - 16h23
-A +A

Jicht wordt van oudsher in verband gebracht met overconsumptie van alcohol.
Is dat juist?

Over welke alcoholische dranken gaat het?

PUB

Wat is jicht?

Jicht is een gewrichtsontsteking, vaak ter hoogte van de grote teen.

De ontsteking geneest meestal binnen één tot drie weken, maar kan na verloop van tijd weer terugkomen.

Jicht geeft pijn in een gewricht, meestal aan de basis van de grote teen, soms in de middenvoet, enkel, knie of pols. Het gewricht is dik, rood en warm.

Hoe ontstaat jicht?

Het ontstaan van jicht hangt samen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. Het urinezuur vormt kristallen in het gewricht. Deze veroorzaken een ontsteking. Slechts één op de tien mensen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed krijgt jicht. De kans hierop is groter als jicht in de familie voorkomt. Alcoholgebruik, eiwitrijke maaltijden en plaspillen kunnen een aanval van jicht uitlokken. Ook na een operatie of verstuiking van het gewricht kan jicht optreden. De jichtkristallen kunnen ook nierstenen vormen.

Alcohol en jicht: ja met name voor bier. Voor wijn, geen bewijs

Het is bekend dat het risico op jicht 2,5 keer hoger is voor mannen die dagelijks vier of vijf glazen alcohol drinken dan voor degenen die niet drinken. Zelfs één drankje per dag verhoogt het risico al met 30 procent.

Voor bier is het nog erger. Bij een dagelijkse dosis van twee of meer glazen bier is de kans op de kwaal 2,5 keer verhoogd, terwijl het risico bij consumptie van twee glaasjes sterkedrank 1,6 keer toeneemt.

Onderzoekers van de befaamde Harvard Medical School van Boston hebben een studie gepubliceerd waarin zijn het effect analyseren van voedingsgewoonten en van drankconsumptie op het optreden van jicht. De steekproef bevatte 47.150 mannen. De studie heeft alleen betrekking op mannen, omdat jicht voornamelijk mannen treft. Op het einde van de studie, hadden 1.332  mannen last van jicht.

De studie bevestigt het verband tussen alcoholverbruik - vooral bier - en jicht.

Wijn blijkt niet aan de orde:
Het drinken van rode en witte wijn verhoogt de kans op jicht niet. Waarschijnlijk zijn bepaalde stoffen in alcoholische dranken verantwoordelijk voor het al dan niet ontstaan van jicht.

Besluit
De onderzoekers besluiten dat alcoholgebruik sterk geassocieerd is met een verhoogd risico voor jicht.
Dit risico is echter sterk afhankelijk van welke soort drank men gebruikt: bier drinken betekent een groter risico dan sterke drank. Een matig gebruik van wijn verhoogt de kans op jicht niet.

Initialement publié par Dr. Peter Mareen le 17/08/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/09/2014 - 16h23

Choi HK et al. Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study. The lancet 2004; 363: 1277-81.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bier: een boosdoener bij jicht! Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h32

Alcohol drinken, verhoogt de kans op jicht, een ontsteking van de gewrichten die bijzonder vaak voorkomt bij mannen. Niet alle alcoholische dranken houden echter hetzelfde risico in. Bier blijkt het gevaarlijkst!

Jichtaanvallen: wat mag men drinken en wat niet? Gepubliceerd op 04/01/2017 - 07h28

Jicht , een aandoening die vooral bij mannen voorkomt, wordt gekenmerkt door plotse en hevige pijnaanvallen , vooral aan de basis van de grote teen. Alcoholische dranken worden vaak met de vinger gewezen. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Welke dra...

Jicht, een vorm van reuma die steeds meer voorkomt Gepubliceerd op 05/11/2013 - 11h54

Jicht is een vorm van reuma die de voeten treft, in het bijzonder de dikke teen. Jichtaanvallen zijn niet alleen zeer pijnlijk, ze kunnen ook de aandacht vestigen op een eventueel metaboolsyndroom. Wie getroffen wordt door jicht, doet er bovendien go...

Meer artikels