PUBLICITÉ

Al gehoord van matcha thee?

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/04/2016 - 09h51
-A +A

U bent vast al eens matcha thee in de hand gehad, zeker als u graag kookt. Het groene poeder met de vrij bittere smaak is een van de steringrediënten van de voorbije jaren. Maar weinig mensen kennen ook de gezondheidstroeven van matcha.

PUB

Wat is matcha thee?

Matcha thee is groene thee die gemalen is. Traditioneel wordt het poeder gebruikt om water te parfumeren: je start van warm water - nog ver onder het kookpunt – en doet er wat van het poeder in. Dat klop je dan schuimig op. Het zo verkregen drankje is erg bitter, maar heel populair in Japan - en nu ook meer en meer in onze contreien. Maar het aroma van de geconcentreerde groene thee in poedervorm kan ook voor andere bereidingen worden gebruikt, en dat heeft de fantasie van menig kok en kokkin geprikkeld. Van ijs over allerlei soorten gebak tot makarons… matcha is vandaag overal aanwezig. De smaak, maar ook de mooie groene kleur, leveren vaak originele en verrassende resultaten op.

Wat zijn de weldoende eigenschappen van matcha thee?

Die groene kleur ligt trouwens aan de basis van een aantal weldoende eigenschappen van matcha thee. Typisch aan deze thee is dat hij in zijn geheel verorberd wordt. De bladeren worden namelijk vermalen. Traditioneel krijgen we alleen de bestanddelen van thee binnen die oplossen in water. De bladeren worden weggegooid. Het belangrijkste effect is dat u bij het drinken of eten van matcha chlorofyl of bladgroen binnenkrijgt. Nog interessanter zijn de catechinen die in matcha zitten, vooral dan EGCG (epigallocathegin gallaat). Dit krachtige antioxidant is in matcha in veel grotere hoeveelheden te vinden dan in de rest van de groene thees.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 17/04/2015 - 12h41 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 27/04/2016 - 09h51

Shaughnessy, DT et al., PLoS One. 2011 Apr 25;6(4):e18707. doi: 10.1371/journal.pone.0018707.
Weiss, DJ et al., J Chromatogr A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ