Al die verwachtingen die ons leven vergallen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/07/2015 - 09h28
-A +A

In Frankrijk is een nieuw tijdschrift verschenen dat de vraag doet rijzen of de situatie van de vrouw er in de voorbije 50 jaar wel echt op is vooruitgegaan...

Mum fatale of niet?

Het nieuwe Franse tijdschrift heet Mum Fatale. Het is geschreven door moeders en richt zich tot vrouwen die kinderen hebben gehad, maar hun vrouwelijkheid,  de zin om mooi te zijn, enzovoort, daar niet voor hebben opgegeven. Tot zover is alles goed. Maar het eerste nummer doet al meteen de wenkbrauwen fronsen. De inhoud? De «vaardigheden» die vrouwen moeten hebben om ook in bed goed te zijn, de esthetische chirurgie die nodig is om hun borsten weer te fatsoeneren, de manicure, recepten om mooie caketjes te maken. Seks, schoonheid en patisserie… Is het dat wat vandaag van moeders verwacht wordt.

Dilemma

Het tijdschrift is natuurlijk maar een voorbeeld, maar het illustreert goed in welke maatschappij we vandaag leven. Oppervlakkig is het blad feministisch van inslag, het laat vrouwen aan het woord die beweren onafhankelijk te zijn en trots zijn op hun identiteit. Maar als je wat dieper graaft, merk je dat die zo geprezen vrouwelijke identiteit in werkelijkheid heel dicht aanleunt bij wat eeuwenlang van vrouwen werd verwacht: vrouwen moeten mooi zijn, ze moeten seksueel beschikbaar zijn voor hun echtgenoot en ze moeten voor het huishouden en de kinderen zorgen.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/07/2015 - 09h28
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels