Airhostessen lijden onder stress en pesterijen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/01/2006 - 00h00
-A +A

Als er één beroep bestaat dat al te zeer geïdealiseerd wordt, is het wel dat van stewardess! En toch veroorzaakt dit beroep vaak stress, vermoeidheid en ontreddering.

Pesterijen, hoge werkdruk, problemen om het privé- en gezinsleven te combineren met de onregelmatige werktijden hebben een zware impact op de geestelijke gezondheid.

PUB

Airhostessen: verhoogd zelfdodingsrisico

Onberispelijk gekleed, altijd breeduit lachend en voorkomend,...: het wordt tijd om komaf te maken met dergelijke clichés! Een stewardess is geen bloempot, maar staat in de eerste plaats garant voor de veiligheid aan boord vóór en tijdens de vlucht.

Ze moet bestand zijn tegen stress en jetlag, en de passagiers op hun wenken bedienen. Als de ene vlucht erop zit, wacht haar al de volgende, dus is het voor haar geen makkie om beroep en gezin met elkaar te verzoenen.

Uit een studie bij 1.995 stewardessen van Al Italia is gebleken dat deze categorie boordpersoneel een verhoogd risico loopt op zelfdoding.

Al deze vrouwen moesten allemaal een vragenlijst invullen over verschillende aspecten van hun werk, onder meer jobtevredenheid en ongewenste intimiteiten (van een chef, een collega of een passagier). Ze moesten ook hun burgerlijke staat opgeven en vermelden hoe ze aankijken tegen hun gezondheid.

Negatieve kijk op de eigen gezondheid

Ze klaagden over psychische nood als bron van stress en depressie. Volgens wetenschappers komt dit probleem trouwens drie keer meer voor dan bij hun mannelijke collega's.

Oorzaak: hun zeer lage jobtevredenheid, frequente spanningen over de kinderen en belangenconflicten tussen werk(druk) en gezin. Veel stewardessen beschreven hun beroep dan ook als uitputtend en ontwrichtend.

47 % vond de eigen gezondheid slecht of matig, 17 % verklaarde met psychologische problemen te kampen, 10 % kreeg naar eigen zeggen niet de minste sociale ondersteuning, 39 % leed aan een zware depressie, 14 % liep rond met zelfmoordgedachten en 3 % ondernam ooit al een zelfmoordpoging.

 

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/01/2006 - 00h00

Ballard T. Occupational and Environmental Medicine january 2006; vol 63: pp 33-38.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Stress op het werk: twee keer meer diabetes Gepubliceerd op 02/05/2014 - 15h49

Overstreste werknemers lopen twee keer meer kans om diabetes te krijgen. Dat is bewezen bij werknemers met "burn-out", een toestand van extreme werkstress die gekenmerkt wordt door lichamelijke, geestelijke en intellectuele uitputting.

Stress veroorzaakt vroegtijdige veroudering Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

We zouden het als volgt kunnen samenvatten: hoe meer stress iemand heeft, hoe sneller hij veroudert. Bij moeders van kinderen met een chronische ziekte, een bekende stressfactor, zouden de cellen even snel verouderen als bij personen die tien jaar ou...

De Belgen bij de zwaarste rokers van Europa Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

In 2006 hebben de Belgische rokers niet minder dan 1.449 sigaretten per inwoner gerookt! Daarmee staan de Belgen, na de Nederlanders, op een weinig benijdenswaardige tweede plaats op de lijst van de zwaarste Europese rokers . Om een roker te kunnen m...

Meer artikels