Airconditioning: niet voor mensen met allergieën!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/07/2012 - 11h19
-A +A

Het neusslijmvlies van mensen die aan allergische rhinitis lijden is bijzonder gevoelig voor temperatuursschommelingen.

Daarom moet blootstelling aan herhaalde temperatuursveranderingen vermeden worden, het doet de symptomen alleen maar toenemen.

PUB

Allergische rhinitis en risicofactoren

Bij allergische rhinitis speelt erfelijkheid een belangrijke rol. De herhaaldelijke blootstelling aan allergenen in de lucht zoals pollen, is een van de belangrijkste risicofactoren.

Maar ook alle andere substanties die het neusslijmvlies kunnen aantasten: sigarettenrook, decongestiva in aërosol, luchtvervuiling, rook uit schouwen, enz. zijn risicofactoren.

Aan dat lijstje moeten ook temperatuursschommelingen toegevoegd worden. Men stelt vast dat heel wat mensen die allergisch zijn klagen over verergering van rhinitis bij blootstelling aan ruimten met airconditioning. Er werd dan ook onderzocht welke mechanismen daarbij een rol zouden kunnen spelen.

Rhinitis en buitentemperatuur

Een groep vrijwilligers met aanhoudende allergische rhinitis en een controlegroep werden met elkaar vergeleken na aanzienlijke en snelle temperatuursschommelingen.

De vrijwilligers verbleven telkens dertig minuten in twee ruimten waar de temperatuur verschilde met 12°C, in de ene ruimte bedroeg de temperatuur 14°C, in de andere 26°C.

De frequentie en de intensiteit van de symptomen en de analyse van het neusslijmvlies voor en na de blootstelling en nog eens 24 en 48 uur na het experiment werden vergeleken.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 16/01/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/07/2012 - 11h19

Silveira Graudenz G. et coll., J. Allergy Clin. Immunol., 118 (5): 1126-32, 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vragen over rhinitis Geüpdatet op 28/05/2002 - 00h00

Hooikoorts en astma zijn vaak de uitdrukking van een allergie. Hoe kunnen we evolutie van de ene ziekte naar de andere voorkomen? Welke behandelingen bestaan er voor volwassenen en kinderen? Het antwoord van een kinderpneumoloog en allergoloog, Dr. E...

Allergische rhinitis bevordert astma Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Astmapatiënten kampen vaak ook met allergische rhinitis en dat is een factor die astma kan verergeren. En patiënten met allergische rhinitis krijgen vaker astma. Daarom is het, in geval van allergische rhinitis aanbevolen om de aandoening goed te beh...

Allergische rhinitis en conjunctivitis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

Een lopende, verstopte of jeukende neus, hevige niesbuien die maar niet stoppen, tranende en rode ogen… dit zijn de symptomen van een allergische rhinitis, een kwaal waarmee elke lente opnieuw duizenden mensen geconfronteerd worden die allergisch zij...

Astma, rhinitis en andere allergieën Gepubliceerd op 31/03/2015 - 14h56

De frequentie en de ernst van allergieën nemen alleen maar toe. Of het nu om allergische rhinitis gaat, een voedselallergie of ook astma , het zijn aandoeningen die het dagelijks leven behoorlijk belasten, zowel thuis als op het werk.

Meer artikels