• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Airconditioning: niet voor mensen met allergieën!

Airconditioning: niet voor mensen met allergieën!

Het neusslijmvlies van mensen die aan allergische rhinitis lijden is bijzonder gevoelig voor temperatuursschommelingen.

Daarom moet blootstelling aan herhaalde temperatuursveranderingen vermeden worden, het doet de symptomen alleen maar toenemen.

Allergische rhinitis en risicofactoren

Bij allergische rhinitis speelt erfelijkheid een belangrijke rol. De herhaaldelijke blootstelling aan allergenen in de lucht zoals pollen, is een van de belangrijkste risicofactoren.

Maar ook alle andere substanties die het neusslijmvlies kunnen aantasten: sigarettenrook, decongestiva in aërosol, luchtvervuiling, rook uit schouwen, enz. zijn risicofactoren.

Aan dat lijstje moeten ook temperatuursschommelingen toegevoegd worden. Men stelt vast dat heel wat mensen die allergisch zijn klagen over verergering van rhinitis bij blootstelling aan ruimten met airconditioning. Er werd dan ook onderzocht welke mechanismen daarbij een rol zouden kunnen spelen.

Rhinitis en buitentemperatuur

Een groep vrijwilligers met aanhoudende allergische rhinitis en een controlegroep werden met elkaar vergeleken na aanzienlijke en snelle temperatuursschommelingen.

De vrijwilligers verbleven telkens dertig minuten in twee ruimten waar de temperatuur verschilde met 12°C, in de ene ruimte bedroeg de temperatuur 14°C, in de andere 26°C.

De frequentie en de intensiteit van de symptomen en de analyse van het neusslijmvlies voor en na de blootstelling en nog eens 24 en 48 uur na het experiment werden vergeleken.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/07/2012
Origineel artikel geschreven door op 16/01/2007

Bronnen: Silveira Graudenz G. et coll., J. Allergy Clin. Immunol., 118 (5): 1126-32, 2006.

Vindt u het artikel interessant?