Aioli schotel

Recept aangemaakt door Paule Neyrat, diëtiste op 20/05/2011 - 14h48
-A +A
Voor :
6 personen
Soort :
hoofdgerechten
Moeilijkheid :
gemakkelijk
Bereidingstijd :
30 minutes
Ingrediënten :

800 gr kabeljauw
6 aardappelen
6 wortelen
1 kg sperziebonen
1 bloemkool
1 blikje escargots
6 eieren
8 teentjes look
3 eigelen
40 cl olijfolie
zout
peper
PUB

Bereiding van aioli schotel

Zet de kabeljauw in de week om te ontzouten: goed zuiver maken onder de kraan, zodat het zout eraf is. Snij de kabeljauw daarna in grote stukken (6 tot 8 cm) en laat weken in koud water gedurende 10 uur.
Ververs het water zo dikwijls mogelijk.

Schil alle groenten, behalve de aardappelen. Kook ze afzonderlijk in het gezouten kokend water : 20 minuten ongeveer voor de aardappelen en de bonen, 30 minuten voor de wortelen, 15 minuten voor de bloemkool.

Bewaar de groenten warm zodat u ze lauw kan opdienen.

Maak de escargots proper en leg ze aan de kant.

Kook de eieren hard.

 

De aioli bereiden :

Schil en haal de kiemen weg, snij de teentjes look in kleine stukjes en stamp ze fijn met drie mespuntjes zout tot ze goed geplet zijn en een crème vormen. Doe in een grote kom.

Doe de eigelen erbij en meng goed.

Laat dan 5 minuten rusten. Dat is belangrijk voor het slagen van het gerecht.

Doe de olijfolie eerst druppel per druppel erbij, al roerend, zonder te stoppen en steeds in dezelfde richting. Daarna in een straaltje.

De aioli moet goed stevig zijn, zodat de stamper of de houten lepel er vanzelf blijft in rechtstaan.

Wanneer de aioli 'valt', het is te zeggen verslapt, moet u stoppen. Herbegin met een een eigeel, in een andere kom en voeg beetje bij beetje de 'gevallen' aioli toe. Eindig met de resterende olie.

 

Laat de kabeljauw uitlekken en laat pocheren in een gonzend water (het moet niet echt koken, want dat wordt de kabeljauw hard) gedurende 5 tot 6 miuten. Laat uitlekken.

Doe de escargots in hetzelfde water gedurende 5 minuten.

Schik de groenten en de kabeljauw op een grote schotel. Doe de escargots in een kleine saladier, de eieren en de aardappelen in een andere : ieder schilt z'n eigen ei en zijn aardappel.

Doe de aioli in de kom.

Ieder kan pakken naargelang zijn behoeften.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 20/05/2011 - 14h48
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB