Aids nog steeds in opmars...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 03/12/2002 - 00h00
-A +A

In West-Europa en in mindere mate de Verenigde Staten wordt de aids-epidemie ingedijkt, maar overal elders wint aids terrein, vooral in Azië, Oost-Europa en Afrika.

PUB

In het aids-rapport ONUSIDA dat op 1 december werd gepubliceerd naar aanleiding van de laatste Wereld Aids Dag, lezen we dat wereldwijd 42 miljoen mensen besmet zijn; 5,5 miljoen mensen werden dit jaar besmet. 3,1 miljoen mensen zijn aan de ziekte gestorven. In Centraal- en Zuidelijk Afrika alleen al wordt het aantal nieuwe infecties op 3,5 miljoen geschat en zijn 2,4 miljoen mensen aan de ziekte gestorven. De grootste toename van de mortaliteit wordt momenteel genoteerd in Oost-Europa en Centraal-Azië. In Oezbekistan werden in 2002 even veel nieuwe gevallen gediagnosticeerd als in de 10 jaar voordien.

De gelegenheid te baat nemen

“We weten dat de aids-crisis in elk land op een gegeven ogenblik overslaat van bijzonder vatbare groepen naar de hele bevolking”, verklaart Dr. Gro Harlem Brundtland, algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Dat is dan ook een cruciaal ogenblik. Het aantal infecties zou dan ook zienderogen kunnen toenemen als de overheid geen preventief beleid voert. Dat kritisch ogenblik nadert nu in meerdere landen van Oost-Europa en Centraal-, Zuid- en Oost-Azië.”We weten dat de epidemie in China indrukwekkende proporties aanneemt, hoewel China zelf weinig informatie geeft.

Niet te vlug victorie kraaien

Maar ook België blijft niet gespaard. In alle rapporten staat dat seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) sterk toenemen, ook bij ons. De oorzaak: onvoldoende preventie. En ook als er weer werk zou worden gemaakt van preventiecampagnes, dan nog zouden deze niet zo veel succes kennen. De cijfers wat aids betreft, zijn bekend (http://www.e-gezondheid.be/nederlands/article.asp?idarticle=3719&idrubrique=3)

Maar net zoals vorig jaar zou het kunnen dat die cijfers naar boven moeten worden herzien na een grondige analyse van andere rapporten door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. We komen daar later nog op terug.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 03/12/2002 - 00h00 Gezamenlijke persmededeling UNAIDS/WGO 2002, 26 november 2002 (http://www.unaids.org/whatsnew/press/eng/pressarc02/WAD02EpiPR_en.html)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
AIDS: 38 miljoen patiënten! Geüpdatet op 27/07/2004 - 00h00

Volgens het nieuwe wereldrapport van UNAIDS waren in 2003 38 miljoen mensen besmet met het aids-virus en waren er tussen 2001 en 2003 5 miljoen nieuwe besmettingen, het hoogste cijfer sinds het begin van de epidemie. Andere verontrustende vaststellin...

Aids: de geschiedenis een andere wending geven Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

De WGO heeft onlangs haar World Health Report gepubliceerd. Het is uitsluitend gewijd aan aids! Deze koerswijziging wordt gesymboliseerd door de choquerende illustratie op de voorpagina. Na preventie is het immers tijd voor behandeling. Daarnaast wij...

Wereld Aids Dag: Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het aantal HIV-positieve personen in de wereld werd in 2001 geraamd op 40 miljoen. Dit jaar zullen er 5 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Zoals elk jaar is 1 december Wereld Aids Dag, met als thema: 'Stigmatisatie en discriminatie'.

Meer artikels