• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam

Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam

De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand.

In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.

Aids, hiv: een nog gevaarlijker virus

Het hiv-virus is een gevaarlijk virus. Het valt het mechanisme aan dat ons normaal moet beschermen en muteert zó vaak dat wetenschappers er nog altijd niet in geslaagd zijn om een doeltreffend vaccin te ontwikkelen. Na decennia van onderzoek is er nog geen enkele curatieve of zelfs maar preventieve remedie gevonden. Dat het aantal slachtoffers in het westen niet buitensporig stijgt, is voorlopig maar aan één ding te danken: het feit dat als het virus het lichaam binnendringt, het pas jaren later aids teweegbrengt. Patiënten kunnen dus tientallen jaren seropositief zijn - en dus drager van het virus zijn - zonder dat ze ziek zijn. Ze moeten daarvoor wel een zware behandeling volgen met bijwerkingen die soms lastig om te dragen zijn.  Maar voor de rest kunnen ze een min of meer normaal leven leiden.

Maar de nieuwe stam van het virus - hij is enkele weken geleden ontdekt door een gedeeltelijk Belgisch team - bewijst dat dit relatieve trage verloop niet gegarandeerd is. Sommige patiënten in Cuba die met het hiv-virus besmet zijn, ontwikkelen namelijk heel snel aids. De ziekte leidt snel tot de dood en de patiënten kunnen heel ziek worden, vaak nog voor ze weten dat ze besmet zijn. Dat snellere verloop heeft te maken met de plek waar het virus zich op onze cellen verankert. Normaal gezien hecht het virus zich aan een eiwit op ons celoppervlak, het CCR5-eiwit, om dan na verloop van jaren door te dringen naar het eiwit CXCR4. Bij de nieuwe variant van het virus verloopt dat proces in nog geen drie jaar. 

Hoe kunnen mensen zich beschermen tegen deze nieuwe stam van het hiv?

De nieuwe stam is alleen in Cuba ontdekt en bij een beperkt aantal patiënten; paniek is dus niet nodig. Het gaat trouwens nog altijd om een hiv-virus en het wordt op dezelfde manier overgedragen als het bekende virus. De veiligheidsinstructies blijven dus dezelfde. Het allerbelangrijkste is: gebruik een condoom bij elke geslachtsgemeenschap met een partner die recent geen seropositiviteittest heeft laten uitvoeren. Mijd ook alles wat de overdracht van het virus via de bloedbaan kan veroorzaken, zoals delen van naalden, gebruikte scheermesjes hergebruiken, enz.

Als u zich zorgen maakt of vragen hebt over de overdracht van hiv, aarzel dan niet om contact op te nemen met een aids-preventieplatform. U kunt er terecht voor de meest recente informatie.

Artikel gepubliceerd door op 23/02/2015

Bronnen: Persbericht van de Katholieke Universiteit van Leuven

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

AIDS

 • AIDS en HIV 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden