Aids: enkele misvattingen die de wereld uit moeten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/12/2015 - 14h12
-A +A

Er bestaan nog heel wat hardnekkige mythes over aids. We maken een kort overzicht van deze misvattingen om ze definitief de wereld uit te helpen.

PUB

Neen, de pil biedt bescherming tegen aids.

Alleen met een condoom kunt u zich beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) zoals aids.

Neen, u loopt geen aids op door iemand te kussen, door van het glas wijn van iemand anders te drinken of door op de wc-bril te gaan zitten in een publiek toilet.

Neen, u hoeft geen twee condooms over elkaar heen te trekken. Integendeel zelfs, dan kunnen ze makkelijker scheuren of beschadigd raken en zullen ze dus minder bescherming bieden.

Neen, aids en hiv is niet hetzelfde.
Pas na een infectie door het aidsvirus of het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) kan men - als een behandeling uitblijft - aids krijgen (de ziekte met haar vele complicaties).

Ja, wie seropositief is kan een normaal leven leiden.

Seropositieve patiënten bij wie de besmetting vroegtijdig wordt opgespoord en die behandeld worden, leiden een normaal leven en hebben een normale levensverwachting. Ze zijn weliswaar besmet met het hiv-virus, maar ze zijn niet ziek dankzij de medicatie die ze nemen. Door de medicatie (waardoor de virale lading ondetecteerbaar wordt) dragen ze het virus ook niet meer over (wat het geval is bij 90% van de behandelde patiënten).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/12/2015 - 14h12

Sida Info Service, www.sida-info-service.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u...

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

1 december 2003: Wereldaidsdag Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

1 december is uitgeroepen tot Wereldaidsdag. Wereldwijd zijn 40 miljoen mensen besmet met het aids-virus. In België zijn het er ongeveer 14.000, en elke dag worden twee tot drie nieuwe gevallen van seropositiviteit opgespoord.

Meer artikels