• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Aids en hepatitis C: een gevaarlijke link

Aids en hepatitis C: een gevaarlijke linkVolgens een studie van het Agence Nationale de Recherche sur le Sida (ANRS) lopen mensen die drager zijn zowel van het aidsvirus als van het hepatitis C-virus een groot gevaar: de HIV-infectie verergert de hepatitis C in hoge mate.

Een frequent en gevaarlijk koppel

Gelijktijdige infectie met het aidsvirus (HIV) en het hepatitis C-virus (HCV) is een gevaarlijk koppel. Ongeveer eenderde van de HIV-positieve patiënten is tevens drager van het HCV.Het HIV verergert de HCV-infectie. Het fibroseproces versnelt en het risico op cirrose neemt toe met een factor 2 tot 5. Bovendien ontwikkelen de patiënten tweemaal sneller cirrose (7 tot 14 jaar). Een studie bij hemofiliepatiënten toont aan dat de mortaliteit door leverinsufficiëntie of leverkanker ten gevolge van HCV 1,4% bedroeg in geval van een mono-infectie met HCV versus 6,5% in geval van een simultane infectie met HIV en HCV.Nu de prognose van aids dankzij de antiretrovirale middelen verbeterd is, treedt het risico van HCV, met name cirrose en leverkanker, sterker op de voorgrond. HCV is verantwoordelijk voor eenderde van de mortaliteit bij patiënten die met beide virussen besmet zijn.

Rol van antiretrovirale middelen

Bijna alle antiretrovirale middelen zijn toxisch voor de lever. De hepatotoxiciteit blijkt nog ernstiger te zijn bij patiënten met hepatitis C. Grote voorzichtigheid is dan ook geboden bij het gebruik van antiretrovirale middelen. Het wordt in ieder geval aanbevolen de levertests goed te volgen, vooral tijdens de eerste drie maanden van de behandeling.Alle aidspatiënten moeten dus systematisch worden gescreend op HCV. Er werd recent veel vooruitgang geboekt in de behandeling van patiënten die met beide virussen besmet zijn, en het wordt nu mogelijk HCV uit te roeien.

Men moet dus niet alleen het HIV behandelen, maar ook het HCV. De HCV-infectie moet worden behandeld, zoals bij patiënten die enkel met het HCV besmet zijn.

Artikel gepubliceerd door op 10/12/2002

Bronnen: Hépatites Actualités nr. 16 - oktober 2002, Co-infecties volgens het rapport Delfraissy 2002. Rapport dat werd gepubliceerd tijdens de 14de internationale conferentie over aids in Barcelona. Het rapport Delfraissy schetst de grote lijnen van het beleid bij HIV-positieve of aidspatiënten. Het hoofdstuk “Co-infecties” dat in de uitgave van 2002 sterk werd uitgebreid, handelt over co-infecties (HIV-HCV) en HIV/HBV. Om het rapport Delfraissy 2002 te raadplegen: http://www.arcat-sida.org/hepatites/delfraissy148.html

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden